"Це була п'ятнадцята рятувальна місія". Кулеба розповів деталі повернення в Україну вивезених до РФ дітей з Херсонщини

"Це була п'ятнадцята рятувальна місія". Кулеба розповів деталі повернення в Україну вивезених до РФ дітей з Херсонщини

Діти,  "Save Ukraine", Херсонщина
Батьки обнімають дітей, яких БФ "Save Ukraine" повернув з Росії на підконтрольну територію України, січень 2024 р. Скрін відео зі сторінки у Facebook Миколи Кулеби

Благодійна організація "Save Ukraine" провела свою 15-ту рятувальну місію і повернула на підконтрольну територію України чотирьох дітей, яких російські окупанти вивезли у РФ. Серед них двоє дітей з Херсонщини.

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" розповів засновник і керівник благодійної організації "Save Ukraine" Микола Кулеба.

"Ми готували свою п’ятнадцяту рятувальну місію саме для цих дітей. Вони були на різних територіях, але вдалося зараз чотирьох повернути. Це декілька місяців підготовки, тому що це і питання документів. Тут треба відзначити наші державні органи, які всіляко нам сприяють сьогодні на всіх етапах, і після повернення також. Тут ми маємо повну підтримку співпрацю з органами державної влади", — сказав Кулеба.

За його словами, на момент захоплення окупантами хлопчик був відрізаний від своєї мами, вона не змогла забрати його з Херсона. У дівчинки були родичі, але і це не допомогло.

"Попри все росіяни під дулами автоматів посадили їх в автобуси, вивезли на інші окуповані території, буквально на тиждень. А далі перевезли у РФ, де поселили в готелі. Багато сімей було, але багато дітей без супроводу і по суті півтора року вони жили там. Їм всім надали російське громадянство. І багато, хто з сімей отримали сертифікати на житло. Цього хлопця постійно спонукали іти вчитися у російський заклад, він відмовлявся від цього, хоча він також з російським паспортом", — розповів Кулеба.

Ні хлопець, ні дівчина, стверджує він, ніколи не хотіли залишатись в Росії. Проте не знали як виїхати. Мама також не знала як їм допомогти. Вихід знайшов хлопець — в інтернеті розшукав організацію "Save Ukraine".

"Це вже не перша така історія, коли саме діти знаходять нашу організацію в інтернеті. Хлопець звернувся до мами й попросив її спробувати зв'язатися з нами. І саме мама нам зателефонувала. Так вдалося врятувати дітей", — розповів Кулеба.

Раніше керівник ОВА Олександр Прокудін повідомив, що на підконтрольну Україні територію з окупації вдалось повернути ще двох дітей з Херсонщини. Це хлопець 16 років та 17-річна дівчина з Кринків, яких після деокупації правобережжя депортували до Краснодарського краю РФ.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок