В одному з гуртожитків Хмельниччини, де проживають діти-сироти, виявили порушення

В одному з гуртожитків Хмельниччини, де проживають діти-сироти, виявили порушення

В одному з гуртожитків Хмельниччини, де проживають діти-сироти, виявили порушення
. Фото: Омбудсман України

Дітей-сиріт, які були евакуйовані до Польщі через повномасштабне вторгнення, повернули на Хмельниччину. Представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області перевірили дотримання прав дітей та їхні умови проживання після повернення в Україну й виявили низку порушень.

Про це розповіла експертка проєкту "Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми" в Хмельницькій області Алла Касянюк.

За її словами, перевірку, зокрема, здійснили в гуртожитку Чорноострівського професійного аграрного ліцею, де зараз проживають повернуті діти-сироти.

"В професійному ліцеї зараз навчається 11 дітей-сиріт та 6 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них одна дитина з інвалідністю. 12 січня 2024 року до закладу на навчання повернулись восьмеро дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це хлопці віком від 15 до 17 років, які з березня 2022 року перебували в евакуації у Польщі", — каже Алла Касянюк.

Гуртожиток Хмельницький
Одна з кімнат гуртожитку, в якій живуть діти-сироти, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Омбудсман України

За її словами, під час перевірки моніторингова група виявила низку порушень щодо умов проживання та норм дотримання прав дітей:

  • В особових справах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відсутня інформація щодо організації дітям в евакуації навчального процесу, надання їм медичної допомоги.
  • Відсутні відомості про нараховані їм виплати під час перебування за кордоном, відомості/звіти про використання коштів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та їх залишку.
  • В приміщенні харчоблока закладу температура повітря була така, як і на вулиці. Наявне меню харчування не збігалось із меню-розкладкою на день моніторингу.
  • Умови проживання дітей в гуртожитку незадовільні. Зокрема, кімнати маленькі, не дотримано житлову норму проживання у кімнатах на одну дитину.
  • У кімнатах холодно, ковдри на ліжках тонкі, тому, зі слів дітей, вночі вони мерзнуть. Також там немає шаф для зберігання верхнього одягу, тому особисті речі діти зберігають у валізах, у коробках та на ліжках. Недостатня кількість приліжкових тумбочок, а наявні тумбочки, полички, столи та стільці потребують ремонту або ж заміни.
  • Дітям-сиротам, як вони розповіли, не дозволяють самостійно користуватися пральною та сушильною машинами, лише з дозволу інших мешканців гуртожитку, із числа внутрішньо переміщених осіб;
  • На тому поверсі, де проживають діти-сироти, двері у вбиральню замкненні, тому вони користуються лише вбиральнею на іншому поверсі.
Гуртожиток Хмельницький
Душова кімната у гуртожитку, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Омбудсман України

Окрім того, як сказала Алла Касянюк, під час перевірки з'ясували, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, проживають у гуртожитку навчального закладу, який розрахований на 100 місць. На час відвідування у гуртожитку проживало 70 учнів, в кімнатах — 2-3 дитини. Також в гуртожитку проживають сім’ї внутрішньо переміщених осіб.

У закладі забезпечено триразове харчування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також передбачена можливість самостійного приготування їжі, каже Алла Касянюк.

Наразі, за результатами перевірки готуються звіт та відповідні листи реагування, щодо усунення недоліків й покращення умов проживання дітей-сиріт.

гуртожиток Хмельницький
Місце, де зберігають особисті речі діти-сироти, січень 2024, Хмельниччина. Фото: Омбудсман України

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок