Розслідування у "справі Мазепи" триває з 2022 року — директор ДБР

Розслідування у "справі Мазепи" триває з 2022 року — директор ДБР

Розслідування у "справі Мазепи" триває з 2022 року — директор ДБР
. Олексій Сухачов. Фото: ДБР

Директор ДБР Олексій Сухачов заявив, що Держбюро з січня 2022 року розслідує провадження про незаконне відчуження земель Київської гідроелектростанції, фігурантом якого є бізнесмен Ігор Мазепа.

Про це посадовець повідомив під час брифінгу 22 січня.

"Провадження розслідує ДБР з січня 2022 року. Нам передали розслідування, за фактом заволодіння земель та гідротехнічних споруд на території Київської області, яке з 2014 року розслідувалося різними органами досудового розслідування", — сказав Сухачов.

Директор Бюро зазначив, що до схеми у тому числі причетні посадовці Держгеокадастру та інші чиновники, які є суб'єктами ДБР, тому відомство і займається розслідуванням цього провадження.

За словами посадовця, співробітники Бюро провели "великий об'єм слідчих дій та експертиз, які дали змогу довести причетність до цієї оборудки не лише місцевих чиновників та посадовців Держгеокадастру Київщини, а й відомих бізнесменів-забудовників".

Водночас Сухачов розповів, що була "документально підтверджена незаконна забудова і приватизація понад семи гектарів".

"Робота не зупиняється і вживаються заходи щодо доведення причетності цих осіб до заволодіння близько 300 гектарів землі орієнтовною вартістю 1,1 мільярда гривень", — підкреслив директор ДБР.

Посадовець поінформував, що "наразі встановлено 12 осіб, причетних до оборудки, але це не весь список, а середи тих, хто вже отримав підозру, три відомі бізнесмени, які поділили між собою територію та домовились з усіма, хто ухвалював потрібні для них рішення, й почали втілювати оборудку".

Що відомо про "справу Мазепи"

Співробітники Держбюро розслідувань 18 січня затримали бізнесмена та директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, коли той намагався перетнути українсько-польський кордон. За даними ДБР він є організатором схеми протиправного заволодіння землями.

У відомстві також поінформували, що затримали та ще трьох спільників Мазепи, зокрема "брата організатора оборудки".

На початок