В Міненерго анонсували початок будівництва великих блоків для атомних станцій

В Міненерго анонсували початок будівництва великих блоків для атомних станцій

Енертетика, АЕС
. Міністр енергетики України Герман Галущенко. Фото: Львівська ОВА

Україна цього року у співпраці зі США та іншими західними партнерами планує розпочати будівництво великих блоків для атомних електростанцій.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телемарафону "Єдині новини".

Посадовець розповів, що децентралізація та нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії також є серед завдань відомства на поточний рік.

" Серед завдань на цей рік Міністерство виділяє децентралізацію та нарощування потужностей розподіленої генерації електроенергії, зокрема завдяки установці газових турбін. Також ми продовжимо ремонтну кампанію та заміщення високовольтних трансформаторів на підстанціях, системи захисту", – наголосив Галущенко.

Він додав, що загалом в Україні заплановано будівництво дев’яти блоків для атомних енергостанцій за американською технологією АР1000.

Сім енергоблоків українських АЕС повністю переведені на паливо американського виробництва, повідомила пресслужба Енергоатому. З 2024 року таким паливом мають забезпечувати всі 15 енергоблоків вітчизняних АЕС. Завдяки цьому атомна енергетика України набуде остаточної незалежності від Росії.

Рівненська АЕС першою в Україні отримала американське ядерне паливо. Контракт на постачання палива уклали ще у вересні 2020 року. Запустити процес планували у 2025 році, але у зв’язку з повномасштабним вторгненням роботу пришвидшили, аби швидше відмовитись від російського палива.

На початок