Справа Одарченка: ВАКС дозволив нардепу виїжджати за межі Києва

Справа Одарченка: ВАКС дозволив нардепу виїжджати за межі Києва

Ексклюзивно
Андрій Одарченко
Судове засідання у справі нардепа Андрія Одарченка, 19 січня 2024 року. Фото: Анна Сергієць/Суспільне

У Вищому антикорупційному суді (ВАКС) сьогодні, 19 січня розглядали клопотання прокурора про продовження дії покладених особистих обов'язків на нардепа Андрія Одарченка, якого підозрюють у спробі підкупу голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма. Суд частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного із зали суду.

Суд частково задовольнив клопотання прокурорки. Йдеться про продовження дії особистих обов'язків щодо Одарченка ще на два місяці, але водночас із них було виключено два: носіння електронного браслета і виїзд за межі Києва. Виїзд за межі України Одарченку не дозволили.

За словами адвоката нардепа Костянтина Глоби, на сьогоднішньому засіданні ВАКС зважив на доводи сторони захисту.

"Відмовив в продовженні міри запобіжного заходу прокурорки в тому вигляді, в якому вона наполягала. Сьогодні суд прибрав обовʼязок в Одарченка не відлучатися з міста Києва, замінивши його обовʼязком не відлучатися з України. Також прибрав обовʼязок носити електронний засіб контролю. Суд зважив на доводи того, що зі спливом часу зменшилися ризики й фактично прокурор на судовому засіданні не надав доказів продовження існування ризиків. І суд зважив на той факт, що сьогодні, кваліфікація справи, яку підтримує прокуратура вона є доволі сумнівною і значно завищена. Наразі усі вимоги сторони захисту судом враховані", — сказав Глоба.

Зі свого боку прокурорка Єлена Дроботова зазначила, що сторона обвинувачення просила суд продовжити усі обовʼязки покладені на Одарченка ухвалою слідчого судді від 22 листопада 2023 року, коли до нардепа було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 15 млн гривень.

"У звʼязку з внесенням застави почали діяти певні обовʼязки. Зокрема, не спілкуватися зі свідками, зʼявлятися за кожною вимогою слідчого прокурора, здати на зберігання паспорти для виїзду за кордон, не відлучатися за межі міста Києва без дозволу слідчого прокурора і ще низка процесуальних обовʼязків", — розповіла прокурорка.

Вона вважає, що суд зняв з Одарченка певні особисті зобов'язання через те, що він має виконувати обов'язки народного депутата.

"Я думаю, що це повʼязано з тим, що Одарченко повинен виконувати свої обовʼязки, як народного депутата. І здійснювати прийом громадян у своєму окрузі. Ця ухвала суду не оскаржується. Наразі ми завершили досудове розслідування і відкрито матеріали стороні захисту. Тому фактично у нас на разі будуть проводитися судові засідання тільки для продовження дії обовʼязків ще через два місяці відповідно. Або якщо до того часу сторона захисту ознайомиться і відкриє нам свої матеріали, можливо ми встигнемо звернутися і з обвинувальним актом до суду", — сказала Дроботова.

24 листопада 2023 року Андрій Одарченко вийшов з-під варти, за нього внесли 15 млн гривень застави, повідомили у Центрі протидії корупції.

Після виходу із СІЗО Одарченко повинен дотримуватися низки обов'язків, зокрема:

  • утриматися від спілкування зі свідками чи іншими підозрюваними;
  • здати паспорти для виїзду за кордон;
  • носити електронний браслет.

Що відомо про спробу нардепа Андрія Одарченка підкупити Наєма

45-річний Андрій Одарченко був обраний народним депутатом Верховної Ради 9 скликання від "Слуги народу" Харкова. За даними руху "Чесно", він пропустив 36% голосувань з початку 2022 року і до травня 2023 року. Був деканом факультету управління торговельно-підприємницькою та митною діяльністю Харківського державного університету харчування та торгівлі.

21 листопада 2023 року НАБУ і САП повідомили, що викрили народного депутата Андрія Одарченка на спробі підкупу біткоїнами голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма. За даними слідства, в обмін на 50 тисяч доларів Одарченко просив сприяти в отриманні коштів з фонду ліквідації наслідків агресії РФ на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури.

Вищий антикорупційний суд 22 листопада 2023 року взяв Одарченка під варту з можливістю застави в розмірі 15 мільйонів гривень. Сам Одарченко відкидає звинувачення у спробі підкупу.

23 листопада 2023 року фракція партії "Слуга народу" призупинила членство та виключила зі свого складу Андрія Одарченка на час проведення розслідування НАБУ, повідомила голова партії Олена Шуляк. Це рішення підтримали усі члени партії.

На початок