Вівчарки від Говарда Баффета: як працюють поліцейські собаки на Харківщині

Вівчарки від Говарда Баффета: як працюють поліцейські собаки на Харківщині

Вівчарки кінологічного центру Харкова шукають наркотики, вибухівку та людей з-під завалів — 12 собак поліцейським передав фонд американця Говарда Баффета. До початку повномасштабної війни у центрі було понад 60 собак, а з 2022-го завели ще 16, розповів начальник кінологічного центру Олексій Сайганов.

Вівчарка Мікі шукає наркотики на автостанції у Харкові. Старший інспектор-кінолог Максим Шейка тренує собаку з листопада. За цей час Мікі тричі знаходив наркотики.

собаки поліція харків
Службова собака шукає наркотики на автостанції у Харкові. Фото надане Олексієм Сайгановим

"Для службового собаки перш за все необхідна мотивація, бажання шукати. Будь-яку собаку можна навчити слухняності: сидіти, лежати, дворнягу можна навчити. Ці собаки приїхали вже з мотивацією. Їм дали базові навички, вони мотивовані на апортувальний предмет", — говорить старший інспектор-кінолог.

собаки поліція харків
Старший інспектор-кінолог Максим Шейка і його вівчарка Мікі, січень 2024 року, Харків. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Мікі та ще 11 собак харківському кінологічному центру передав благодійний фонд Говарда Баффета. Вівчарок привезли у серпні з Нідерландів, але працювати вони почали з грудня, розповідає начальник кінологічного центру поліції Харківщини Олексій Сайганов.

За його словами, після початку повномасштабної війни кінологам доводиться частіше знаходити вибухівку, разом із собаками шукають людей під завалами після російських атак.

собаки поліція харків
Фонд Говарда Баффета передав харківським поліцейським 12 вівчарок, січень 2024 року, Харків. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

"Собаки постійно потребують оновлення, тобто потрібно проводити омолодження покоління, бо вони старіють та втрачають свої робочі якості, і їх потрібно замінювати. Після початку війни ми помітили, що через вибухи собаки почали боятися гучних дій, бояться виходити з вольєрів. Безперечно, це дуже поганий пошук, бо кожен такий гучний звук відволікає собаку, вона хвилюється і вже не шукає", — каже Сайганов.

собаки поліція харків
Фонд Говарда Баффета передав харківським поліцейським 12 вівчарок, січень 2024 року, Харків. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Собак тренують у вільний від роботи час, говорить начальник кінологічного центру. Його німецька вівчарка Шейко на одному з занять відпрацьовує пошук людини.

собаки поліція харків
Начальник кінологічного центру Олексій Сайганов і його вівчарка Шейко, січень 2024 року, Харків. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

За останні п'ять місяців собаки з кінологічного центру 35 разів знаходили наркотики й п'ять — вибухівку, розповів начальник сектору поліцейської діяльності Олег Назаров.

"Це набагато спрощує роботу, бо через велику кількість людей поліцейські виконують свою роботу у вигляді превентивної діяльності, тобто оглядають осіб саме тих, на яких вказує службовий собака", — розповідає Назаров.

олег назаров
Начальник сектору поліцейської діяльності №1 Олег Назаров, січень 2024 року, Харків. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Як розповів начальник кінологічного центру Олексій Сайганов, до початку повномасштабної війни у кінологічному було понад 60 собак, з 2022 завели та виховали ще 16, у цьому році фонд Говарда Бафета планує передати ще п'ять собак.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок