Пряникова Корюківка: місцеві майстрині виготовили із імбирного печива місто в мініатюрі

Пряникова Корюківка: місцеві майстрині виготовили із імбирного печива місто в мініатюрі

Пряникова Корюківка: місцеві майстрині виготовили із імбирного печива місто в мініатюрі
.

Центр Корюківки, парк, міську раду і ще 24 будівлі виготовили із імбирного печива місцеві майстрині. «Пряникову Корюківку» розмістили в місцевому історичному музеї. Побачити місто в мініатюрі можна до Нового Року, далі будиночки із імбирна печива продадуть, каже директорка музею Людмила Бабич. Створювали пряникову Корюківку 12 майстринь. Деталі розкаже Ольга Онищенко.

Так виглядають пряничні вулиці в Корюківці, тут в центрі є всі адміністративні будівлі, школи та дитсадок. Загалом будиночків 26, каже співробітниця музею та ініціаторка створення «Пряникової Корюківки» Катерина Онищук.

«Наше місто воно оточене річкою Бреч, бачите вона протікає і сюди в ставочок цей воно так гармонійно вписується і місто наше дуже компактне і дуже маленьке і кожен хто в ньому живе, вони всі впізнають будівлі, які в ньому знаходяться. Це в нас міська рада, парк біля міської ради, є карусель у нас в парку фабричний будинок культури, гімназія, адміністрація он, районний будинок культури, податкова служба, фабричний офіс. Всі ці будівлі вони відтворені, ми просили майстринь, щоб вони максимально наблизилися до будівель архітектури. Цей проект став можливим завдяки великій любові до свого міста і до своєї роботи».

Корюківську міську раду робила Лілія Голуб, вона 5 років пече на замовлення, каже працювала над будиночком 3 дні.

«Це цікава конструкція - цікава тим, що в одній міській раді є колони, я хотіла їх випекти, хотіла зробити. Труднощі які? Тут дах складається з 4-х частин, і він більш такий плаский, тобто кут не гострий. Чим гостріший кут, тим складніше змонтувати дах. Я думала, воно завалиться. Вікна карамельні - я подрібнювала карамель, звичайні карамельки «дюшес» та «барбарис» на кавомолці. Потім, коли випеклася стіночка, засипала в кожне віконечко крихти, і хвилини на 3 в духовку і назад. Термін придатності пряника — 1 місяць. В ньому є природній консервант - це мед. Ну і також спеції. А якщо просто на виставку, то він може зберігатися вічність».

Будиночок із сюрпризом – так свою пряникову роботу назвала Катерина Пуценко. Загалом вона змайстрували 6 невеликих будівель. Каже, пекла вперше, сама живе і працює вчителько початкових класів в Наумівці.

«Будиночок відкривається сюди можна або підсвітку вставити, або я бачила кладуть якісь подарунки, солодощі там, може гроші кладуть. Я вирішила спробувати, зацікавилась, вирішила, що це мені цікаво. Звичайно спочатку було складно, тому що вперше працювала, крем вийшов не таким, як я сподівалася, будиночки розпадалися, але потім подивилась в інтернеті».

Директорка Корюківського історичного музею Людмила Бабич каже: всі роботи унікальні. Деякі майстрині працювали над пряниковими будиночками близько тижня.

«Ідея створення різдвяного містечка виникла ще в нас в минулому році. До реалізації ближче ми вже підступили на початку грудня, ну основне це мабуть треба було знайти майстринь. Загалом участь у цьому проекті брало 12 майстрів. По часу зі слів майстринь, на один такий будиночок, якщо він побільше, то це близько тижня і близько трьох днів, і трьох ночей. Вони всі різні зовсім, але різні майстрині, різні люди, але всіх об’єднує любов до Корюківки».

Виставка в історичному музеї діятиме до Нового Року. Його директорка Людмила Бабич каже, після свят всі пряникові будиночки та іграшки планують продати. Ціни стартуватимуть від 5-х гривень і до 300. Будівлю міської ради собі вже зарезервував голова ОТГ Ратан Ахмедов.

«Буде стояти в нас і красуватись».

На початок