Реставрацію фасаду чернігівської філармонії мають завершити в жовтні

Реставрацію фасаду чернігівської філармонії мають завершити в жовтні

Реставрацію фасаду чернігівської філармонії мають завершити в жовтні
. ФОТО: Суспільне: Чернігів

Завершити реставрацію фасаду обласного філармонійного центру у Чернігові мають за місяць, у жовтні. Про це Суспільному сказав генеральний директор Сергій Теребун. За його словами, також у жовтні мають зробити підсвічування філармонії.

Спеціаліст по граніту Віктор Чайковський – один із тих, хто нині працює над реставрацією обласного філармонійного центру у Чернігові. За його словами, фасад будівлі оздоблюватимуть гранітом.

Крім цього, треба реставрувати колони, арки, вензелі. Мідні шпилі вирішили не чіпати. Сама будівля – початку 20 століття і найбільше проблем, каже директор філармонії Сергій Теребун, виникає під час роботи з цеглою:

«На жаль, мабуть, і в той час була не досить висока якість цегли. При її очистці, тих нашарувань, які за багато років, там фарбувалось, почала руйнуватися цегла. Болгарки брали, шкребками, щітками. Фактично кожна цеглина була вручну очищена. Специфічні роботи – це саме на капличці. Тому що там, бачите, кладка була ще старовинна і тут було тільки 2 поверхи. 3-поверх був добудований. Але залишились ті фрагменти двоярусної будівлі і там зовсім інша конфігурація, арки і тому подібні речі».

Відтворити первісний вигляд будівлі – такий, як вона мала 100 років тому, – не можна, сказав Сергій Теребун.

«Десь у 70-х роках, коли будівля ставилась на облік як пам’ятка архітектури та культури, вона була поставлена в тому вигляді, який вона мала на той час – це і колір, і технологія фасаду. І ми, звісно, при проектуванні дотримувались цих норм, які були передбачені паспортизацією. Так закону відповідає».

Але частину автентичного фасаду – просто зачищену цеглу – залишили. Її позначать, щоб люди розуміли, що це. Завершити зовнішні роботи мають за місяць. На них підрядник, а це чернігівське приватне підприємство "Рембуд-2603", дає до 10 років гарантії, сказав Сергій Теребун. Вартість реставрації фасаду – 5,5 мільйонів гривень. Минулого року за близько 3 мільйони гривень у будівлі замінили всі вікна та двері. Роботи проводять у рамках реставрації філармонії як пам’ятки архітектури місцевого значення.

За словами Сергія Теребуна, було виділено спочатку 15 мільйонів гривень – на дві черги. Але вони ще не всі використані, переходять на наступний рік. І є підтримка обласної державної адміністрації, щоб продовжити проект і запустити третю чергу і облаштувати інтер’єр. Зараз коригують проектно-кошторисну документацію, щоб подати її до Кабінету Міністрів України. Якщо Кабмін погодить такі зміни, у концертній залі переоблаштують сцену, замінять крісла та апаратуру. На це може піти ще 15 мільйонів гривень.

Читайте також:

Переможець аукціону з продажу "Хімтекстильмашу" пояснив, чому розриває угоду

На початок