Польські перевізники заявили про поновлення блокади на пункті "Медика-Шегині", проте влада відмовила

Польські перевізники заявили про поновлення блокади на пункті "Медика-Шегині", проте влада відмовила

Оновлено
контрольно-пропускний пункт "Медика-Шегині"
На контрольно-пропускному пункті "Медика-Шегині" 7 січня 2024 року. Фото: Іванка Дусько/Суспільне Львів

Після того, як польські фермери розблокували контрольно-пропускний пункт "Медика-Шегині", що на кордоні з Україною, про відновлення блокади заявили перевізники. Згодом вони отримали відмову від місцевої влади щодо проведення акції протесту.

Про це повідомив власник логістичної компанії "Rafał Mekler Transport" Рафал Меклер.

"З Медики пішли фермери, до Медики повертаються перевізники", – написав він у Facebook й оприлюднив копію повідомлення про акцію, де видно печатку гміни в Медиці про відмову проведення протесту.

У документі йдеться, що протести мали б розпочатися 15 січня о девʼятій ранку і тривали б цілодобово до 15 березня. Вимоги блокувальників залишалися незмінними.

Протестувальники мають право оскаржити рішення місцевої влади в окружному суді. Суд має розглянути справу протягом 24 годин.

Ввечері, 6 січня, польські фермери завершили акцію протесту перед пунктом пропуску "Медика-Шегині". Наразі рух вантажівок відбувається у звичному режимі.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

На початок