Понад тисячу кажанів, яких врятували у Полтаві, перевезли на зимівлю до Харкова: подробиці

Понад тисячу кажанів, яких врятували у Полтаві, перевезли на зимівлю до Харкова: подробиці

Кажани з балкону в Полтаві: як рятували та що далі
Кажани, яких урятували у Полтаві. Фото надали Суспільному фахівці Українського центру реабілітації рукокрилих

Кажанів, яких знайшли під час ремонту балкона в одній із полтавських багатоповерхівок, нині оглядають та будуть лікувати. Вони проведуть зиму у Харкові.

До порятунку тварин долучилися волонтери та фахівці Українського центру реабілітації рукокрилих, розповіла Суспільному спеціалістка Альона Шуленко:

"Небайдужі люди повідомили, що хтось викидає кажанів з балкону восьмого поверху чи дев’ятого. Ми підняли своїх людей у Полтаві, вони поїхали їх збирати. Ми приїхали вже коли сама операція з порятунку завершилась, коли кажанів зібрали".

Кажани, яких врятували в Полтаві, житимуть у Харкові до зими
Фахівці центру реабілітації рукокрилих під час огляду кажанів, яких врятували у Полтаві. Фото: сторінка у Facebook "Ukrainian Bat Rehabilitation Center" та Twitter "Bats Ukraine"

Тварин забрали на реабілітацію та зимівлю до Харкова, сказала фахівчиня. Кажанів оглядали усію ніч 11 січня ― приблизно 12 годин. Частина тварин замерзли поки їх збирали біля дому або загинули від ушкоджень.

"За всю історію нашого центру це найбільша група, яку ми рятували. Загалом кажанів десь близько тисячі живих. Точну цифру сказати не можу, бо ми оглянули тільки тих, хто не потребують додаткової допомоги. Є ще декілька десятків травмованих, яких ми повеземо у клініку. І десь 550 тварин приблизно загинуло. Це дуже багато", ― розповіла Альона Шуленко.

За її словами, здорових тварин відправлять на зимівлю, а тих, у кого недостатня вага, спочатку будуть відгодовувати. Навесні усіх тварин випустять на природу.

500 кажанів загинули у Полтаві, ще тисячу врятували
Кажани, яких врятували у Полтаві. Фото: сторінка у Facebook "Ukrainian Bat Rehabilitation Center"

"Кажани, яких ми врятували, ― це руді вечірники. Це мігруючий вид, який для зимівлі зазвичай обирає міста. Для кажанів наші приміщення, як скелі. Вони знаходять щілини затишні і набиваються там, щоб перезимувати. Руді вечірники ― тварини колоніальні і дуже соціальні, вони зимують зазвичай у великих кількостях разом. І в такій ситуації зимівля рудих вечірників у балконах ― це нормально".

У Полтаві в балконі знайшли кажанів: що з ними
Фахівці Українського центру реабілітації рукокрилих підгодовують кажанів. Фото: сторінка у Facebook "Ukrainian Bat Rehabilitation Center"

Як розповіла Альона Шуленко, нині в Українському центрі реабілітації рукокрилих на зимівлі рекордна кількість тварин ― 4,5 тисячі.

Рукокрилі або кажани ― це група ссавців, в Україні їх є 28 видів. Усі вони занесені до Червоної книги та потребують охорони.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок