"Найбільша небезпека — мінні поля". Шуварський розповів як проходить розмінування Херсонщини

"Найбільша небезпека — мінні поля". Шуварський розповів як проходить розмінування Херсонщини

Заміноване поле, сапер, Херсонщина
. Херсонщина, сапер працює в полі на деокупованій території. Фото: Сили оборони півдня України/Telegram

Попри те, що сапери щодня працюють над розмінуванням Херсонської області, її деокупована територія і на сьогодні дуже засмічена різними боєприпасами. Крім вибухонебезпечних предметів, які щоденно знаходять спеціалісти, тут проводилися бойові дії, тому на Херсонщині дуже багато мінних полів.

Про це в марафоні "Єдині новини" розповів заступник начальника головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони полковник Олег Шуварський.

"Це щоденна робота. Тому наші сапери виконують її з гідністю. Наразі на території Херсонської області дуже багато вибухонебезпечних предметів: це і залишки снарядів, ракет, РСЗВ. Але найбільшу небезпеку складають саме мінні поля", — сказав Шуварський.

За його словами, підрозділи РФ не дотримуються міжнародного гуманітарного права, застосовують протипіхотні міни. А вони є найбільш небезпечними, як для цивільного населення, так і для саперів, які виконують завдання по розмінування.

Які об'єкти розміновують першочергово

Також він розповів, що першочергово розміновуються об'єкти критичної інфраструктури, потім — об'єкти у населених пунктах, які необхідні людям щодня, а вже у третю чергу — сільськогосподарські угіддя.

"Сільськогосподарські угіддя мають свої пріоритети. Спочатку розміновуються землі, де не велися бойові дії, але я залишки вибухонебезпечних предметів, на які падали ракети й розривалися снаряди. В другу чергу — землі, на яких велися бої, але немає суцільного мінування саме мінними полями. В третю — всі інші мінні поля", — пояснив Шуварський.

Як визначають пріоритетність земель для розмінування

У херсонській області створена оперативна група контролю за розмінування, каже заступник начальника ГУ з протимінної діяльності. Очолює цю групу представник секретаріату національного органу з питань протимінної діяльності, які координують заходи з ХОВА, і вони визначають пріоритетність земель

За його словами, зараз 173 групи розмінування центральних органів виконавчої влади виконують завдання зачищення території Херсонської області від вибухонебезпечних предметів.

"З 8 січня погода Херсонській області дещо погіршилася, тому робота проводяться мінімально. Здійснюються заходи щодо розмінування, по-перше, це за викликом, також розміновуються поля, на яких станом на сьогодні відсутній сніжний покров, та посадки відповідно до плану очищення території.Як тільки сніг зійде і погодні умови стануть більш сприятливими, ми будемо нарощувати наші зусилля та розмінування знову почне працювати в повному обсязі", — розповів Шуварський.

Про роботу під обстрілами

Обстріли значно ускладнюють роботу саперів, говорить Олег Щуварський. Тому крім виконання завдань з розмінування, з розчищення територій від вибухонебезпечних предметів, ще доводиться здійснювати заходи з маскування.

"Особливо це, якщо стосується маскування автомобільної та спеціальної техніки, яка виконує завдання в районах наближених до районів бойових дій, або в тих районах, де можливе застосування засобів ураження противника", — каже полковник.

Чи є допомога міжнародних організацій

За словами Шуварського, рішенням міністра оборони створені 10 батальйонів розмінування, як майбутніх урядових операторів протимінної діяльності. Зараз вони проходять етапи сертифікації й вже навесні будуть теж залучатися на виконання завдань.

"Крім того, в рамках міжнародної технічної допомоги, нам надаються машини механізованого розмінування. Так підрозділи командування сил підтримки нещодавно отримали дев'ять таких машин Ця робота триває. Постійно здійснюються заходи щодо перемовин з нашими західними партнерами, щодо збільшення кількості цієї техніки", розповів Шуварський.

Раніше в Мінекономіки повідомили, що оновили план пріоритетного повернення сільськогосподарських земель у господарську експлуатацію з початку 2024 року. У Херсонській області передбачається обстеження і в разі потреби очищення та розмінування 248 тис. га.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок