Їзда верхи, як метод реабілітації. Як на Івано-Франківщині відновлюються поранені бійці

Їзда верхи, як метод реабілітації. Як на Івано-Франківщині відновлюються поранені бійці

У Першому добровольчому хірургічному шпиталі, що на Івано-Франківщині, військовослужбовці Збройних сил України відновлюються за допомогою іпотерапіїІпотерапія — метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди.. Цей метод реабілітації почали застосовувати у лютому 2023 року. Відтоді сеанси відвідали 160 бійців.

Про це Суспільному розповіла психологиня медзакладу Анна Галущак.

На Івано-Франківщині поранених бійців лікують іпотерапією
Їзда верхи допомагає психологічно розслабитися, січень 2024 року, Івано-Франківщина. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За її словами, на одне заняття із конями зазвичай приїжджають п'ять-шість воїнів. Психологиня каже: їзда верхи емоційно розслабляє бійців та допомагає їм відновити сили.

"Це — таке емоційне розвантаження. Тут залучені різні групи м’язів, стимулюються нервові закінчення, навіть якщо просто гладити коня. Все це дуже гарно впливає на стан нервової системи", — говорить Анна Галущак.

Як на Івано-Франківщині відновлюються поранені бійці
Пацієнти Першого добровольчого хірургічного шпиталю відвідують заняття з іпотерапії раз на тиждень, січень 2024 року, Івано-Франківщина. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Військовослужбовець Віталій Логов, який проходить лікування та реабілітацію в добровольчому шпиталі, каже, що під час взаємодії з конем відчуває радість.

"Я ніколи до коней не підходив, не катався, але тут — взагалі інше. В мене слів немає передати ці емоції. Для нас найкраща терапія — з тваринами. Дуже приємне відчуття і розслабляє швидко", — каже Віталій Логов.

Як на Івано-Франківщині відновлюються поранені бійці за допомогою іпотерапії
Військовослужбовець Роман Івоніч: "По відчуттях можу сказати — це набагато краще й ефективніше", січень 2024 року, Івано-Франківщина. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Військовий Роман Івоніч іпотерапією почав займатися з листопада 2022 року. Боєць говорить, що така реабілітація допомагає емоційно протистояти негараздам.

"Лікувався в лікарнях. І таке лікування особливо не давало результату. А тут — реабілітація, терапія, гарні, хороші лікарі, хороший персонал. Все класно. По відчуттях можу сказати — це набагато краще й ефективніше", — говорить Роман Івоніч.

Зі слів психологині Галущак, сеанси іпотерапії для пацієнтів Першого добровольчого шпиталю проводять щосереди.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок