На Тернопільщині на базі однієї з лікарень створять центр досконалості

На Тернопільщині на базі однієї з лікарень створять центр досконалості

Доповнено

На Тернопільщині на базі обласної психоневрологічної лікарні створять центр досконалості, де навчатимуть фахівців з реабілітації.

Про це сьогодні, 10 січня, під час візиту на Тернопільщину повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко
Віктор Ляшко в Тернополі, 10 січня 2024 рік. Суспільне Тернопіль

За його словами, тут відбуватиметься навчання мультидисциплінарних команд, які працюватимуть із пацієнтами. Серед центрів досконалості обрали ті реабілітаційні відділення, які демонструють хороші результати і які впроваджують нові доказові методи реабілітації.

"Створюємо "Центри досконалості", щоб приїжджали команди з новими спеціалістами, які завершили навчання у вищому або спеціальному закладі. Також люди, які вже працюють, але хочуть здобувати новий досвід і не знають, де це можна зробити. Члени мультидисциплінарних команд "Центрів досконалості" будуть першими, кого ми вивозимо за межі нашої країни, або привозимо з-за кордону в Україну. На базі центрів будемо започатковувати нові практики, щоб тут з’явилася база тренерів, які навчатимуть лікарів з усієї України. Ці методи започатковуємо для того, щоб забезпечити доступність реабілітаційних послуг".

Медичні заклади
Слайд із презентації міністра охорони здоров’я України. Суспільне Тернопіль

До Тернополя приїхали представники лікарень з Вінниці, Дніпра, Києва, Івано-Франківська та Ужгорода, де також працюватимуть "Центри досконалості". Разом з міністром охорони здоров’я вони підписали меморандум, яким засвідчили відкриття центрів. Серед лікарів — директорка Дніпровської міської клінічної лікарні №4 Наталя Бут.

Наталя Бут, директорка Дніпровської клінічної лікарні №4
Наталя Бут, директорка Дніпровської міської клінічної лікарні №4. Фото: Суспільне Тернопіль

"На сьогодні в нас є 46 людей, ми лікуємо понад тисячу пацієнтів. 2022-2023 рік — це 40% військових. Ми є прифронтовим містом і плануємо додати 20 ліжок, бо є пацієнти з інсультами і їх теж треба реабілітувати з першого дня. Ми вже навчили за останні два роки 9 команд з різних областей".

Завідувач відділення гострої дитячої реабілітації "Охматдиту" Павло Андрєєв каже, у їхньому закладі працює 2 мультидисциплінарні команди, вони мають досвід навчання за кордоном. Він розповів, які можливості для лікарні дасть створення "Центру досконалості".

Павло Андрєєв, завідувач відділення гострої дитячої реабілітації лікарні "Охматдит"
Павло Андрєєв, завідувач відділення гострої дитячої реабілітації "Охматдиту". Фото: Суспільне Тернопіль

"Це дасть можливість навчати інших фахівців, тому що в Україні потрібно розвивавати сучасні методи реабілітації, які є ефективними для того, щоб відходити від старих недійсних стандартів".

"Такий центр допоможе не лише підвищити рівень знань фахівців із реабілітації, а й викорінити довготривалі традиції використання застарілих або недоказових методів відновлення людини", — повідомила в Телеграмі пресслужба Тернопільської ОВА.

Підписання меморандуму щодо створення "Центрів досконалості"
Підписання меморандуму. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Віктора Ляшка, всього в Україні створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня.

Вони охоплюють:

  • пацієнтів із травмами спинного мозку;
  • людей із важкою нейротравмою;
  • пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
  • людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

На разі на базі обласної психоневрологічної лікарні є 5 мультидисциплінарних команд.

Віктор Ляшко
Віктор Ляшко в Тернопільській обласній психоневрологічній лікарні, 10 січня 2024 рік. Суспільне Тернопіль

Загалом в Україні є 198 лікарень, у яких мають запрацювати реабілітаційні відділення, розповів Віктор Ляшко. За його словами, їх будуть фінансувати з державного бюджету та за гроші партнерів. Також створюють реабілітаційні заклади національного рівня. Три з них уже розвиваються, ще три планують відкрити. В Україні вже працює 6 309 фахівців з реабілітації. Загалом в закладах охорони здоров’я є 7 160 посад для фахівців з реабілітації. На Тернопільщині працює 228 фахівців, ще 40 посад — вільні.

На початок