У відділенні фізичної реабілітації Волинського госпіталю ветеранів війни торік пролікувалися майже 400 пацієнтів

У відділенні фізичної реабілітації Волинського госпіталю ветеранів війни торік пролікувалися майже 400 пацієнтів

Відділення фізичної реабілітації у Волинському госпіталі ветеранів війни відкрили у 2020 році. Впродовж минулого року послугами з реабілітації у ньому скористалися майже 400 людей.

Реабілітацію тут отримують військовослужбовці та люди, які мають проблеми з нервовою системою, з опорно-руховим апаратом, розповіла Суспільному завідувачка відділення Антоніна Криштальська.

"Починалося відділення із 10 ліжок, зараз це вже відділення на 20 ліжок стаціонарних і ще ми уклали з НСЗУ пакет по амбулаторній реабілітації", — говорить лікарка.

Фізична реабілітація

Щодня працює із сімома-вісьмома пацієнтами за індивідуальними курсами реабілітації, розповідає фізичний терапевт Вадим Прач. Кожен день, з його слів, пацієнт займається вправами по три години з перервою на обід. Вадим Прач каже: запорука успішної реабілітації – мотивація та наполеглива праця самого пацієнта.

"Наше завдання – максимально відновити втрачені функції, щоб людина могла повноцінно жити", — каже Вадим Прач.

Військовослужбовець Валерій Мисюк займається на біговій доріжці та фізичний терапевт Вадим Прач показує вправи для реабілітації іншому пацієнту
Військовослужбовець Валерій Мисюк займається на біговій доріжці та фізичний терапевт Вадим Прач показує вправи для реабілітації іншому пацієнту. Фото: Суспільне Луцьк

Військовий 104 бригади територіальної оборони Валерій Мисюк відновлюється після поранення, яке отримав у березні 2023 року. Вже другий місяць чоловік на реабілітації, займається у залі фізичної терапії.

Механотерапія

Механотерапія — метод фізичної реабілітації, який допомагає відновити функції, зміцнити м’язи, збільшити амплітуду рухів верхніх кінцівок, розповідає асистентка фізичного терапевта Мар’яна Навроцька.

Асистентка фізичного терапевта Мар’яна Навроцька працює з пацієнтом Тарасом
Асистентка фізичного терапевта Мар’яна Навроцька працює з пацієнтом Тарасом. Фото: Суспільне Луцьк

За допомогою цього методу розробляє плечовий суглоб після травми військовослужбовець Тарас. Пацієнт розповів, що це вже третій курс реабілітації, який він проходить.

"Прогрес доволі великий. Спочатку я рукою практично користуватися не міг, але зараз більший об’єм рухів, я повернув практично до норми", — каже Тарас.

Кінезотерапія

Один із методів фізичної терапії, який застосовують у госпіталі ветеранів війни – кінезотерапія, зокрема підвісна кабіна, за допомогою якої розвантажити різні групи м’язів, позбавити напруження або ж ефективно навантажити їх, розповідає фізична терапевтка Оксана Гречко.

Фізична терапевтка Оксана Гречко займається з пацієнтом Петром Підвальним
Фізична терапевтка Оксана Гречко займається з пацієнтом Петром Підвальним. Фото: Суспільне Луцьк

Військовий 14 ОМБР Петро Підвальний говорить: завдяки цій процедурі почувається краще і вже ходить без милиць.

Ерготерапія

Військовий Олександр Марчук отримав мінно-вибухову травму, також мав травму хребта та параліч лівої верхньої кінцівки, каже ерготерапевтка Владислава Глущук, яка займається з пацієнтом у кабінеті ерготерапії. Для відновлення навичок самообслуговування використовують бізікуб.

"Після поранення чи хвороби у пацієнта є запит відновити свої втрачені функції або навчитися щось робити в побуті, бути максимально незалежним. Ерготерапія дає таку можливість", — говорить Владислава Глущук.

Бізікуб
Бізікуб. Фото: Суспільне Луцьк

Військовослужбовець Олександр Марчук розповідає, що проходив службу у 35 бригаді морської піхоти. Потрапив на херсонський напрямок. Останню травму отримав у вересні минулого року.

"Бачте, рука більш на протез схожа, ніж на руку. За рішенням ВЛК я переведений, у зв’язку зі станом здоров’я, на військкомат у Любешів", — каже боєць.

Ерготерапевтка Владислава Глущук розробляє дрібну моторику рук з пацієнтом Олександром Марчуком
Ерготерапевтка Владислава Глущук розробляє дрібну моторику рук з пацієнтом Олександром Марчуком. Фото: Суспільне Луцьк

Специфіка роботи відділення фізичної реабілітації під час повномасштабної війни змінилась, говорить завідувачка Антоніна Криштальська. Найважливішою складовою успіху у цьому процесі лікарка реабілітаційної медицини називає вмотивованість пацієнтів, їх бажання відновитись та рівень знань фахівців, які з ними займаються.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок