У бродячого кота в Лозівському районі знайшли сказ, він покусав двох людей

У бродячого кота в Лозівському районі знайшли сказ, він покусав двох людей

сказ лозівський район, сказ у кота, 4 січня
. Кішки, яких прихистила Віра Ветошинська, Дергачі, Харківська область. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У селі Киселі на Харківщині виявили сказ у бродячого кота. 1 січня він вкусив двох людей, поранені отримують лікування.

Хворобу виявили 4 січня, розповіла Суспільне Харків директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Махота.

"Заразитися міг за межами населеного пункту від інших котів або лисиці. У Балаклійській громаді, яка територіально розташована недалеко від Киселів, наприкінці 2023 року реєстрували випадки сказу у тварин", — розказала Махота.

З 5 січня у селі обʼявили 60-денний карантин, загрозливою зоною визначили село Камʼянка, зоною спостереження — селище Слобідське, повідомили в громаді.

Що відомо про сказ на Харківщині у грудні 2023 року

Загалом з початку 2023 року в Харківській області зареєстрували 105 випадків сказу тварин, серед них майже 50 відсотків складають коти, розповіла Суспільне Харків Любов Махота.

За її словами, протягом грудня 2023 року збільшення кількості випадків не спостерігається, проте сказ тварин фіксують у громадах, де його не виявляли до того.

"Більш активно епізоотія протікає в Ізюмському, Куп'янському, Лозівському, частині Чугуївського району, крім Вовчанської та Старосалтівської громад. Також поодинокі випадки реєструються в Красноградському та Харківському районах", — зазначила Махота.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок