Непал припинив видачу дозволів на роботу в РФ та Україні після загибелі непальських солдатів

Непал припинив видачу дозволів на роботу в РФ та Україні після загибелі непальських солдатів

Непал припинив видачу дозволів на роботу в РФ та Україні після загибелі своїх солдатів
Непальці б'ють у барабани і несуть буддійські прапори під час святкування другого Дня Республіки Непалу в Катманду, Непал, 29 травня 2010 року. . AP/Gemunu Amarasinghe

Непал припинив видачу дозволів своїм громадянам на роботу в Росії та Україні після того, як щонайменше 10 непальських солдатів були вбиті під час служби в російській армії.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву офіційного представника.

Як заявив директор департаменту з питань працевлаштування за кордоном Кабірадж Упреті, рішення про тимчасове припинення видачі дозволів на працевлаштування щодо Росії та України спрямоване на мінімізацію людських жертв і діятиме до подальших розпоряджень.

"Це для безпеки наших громадян", — сказав він.

Зазначається, що непальські трудові мігранти повинні отримати від уряду дозвіл на роботу за кордоном. Він дає їм право на державну підтримку в разі надзвичайних ситуацій або компенсацію для їхніх сімей у разі смерті.

Як відзначає агенція, Непал звернувся до Росії з проханням не набирати його громадян до російської армії і негайно відправити всіх непальських солдатів назад в Гімалаї, а також виплатити компенсацію сім'ям загиблих.

Уряд заявив, що, за оцінками влади, до 200 громадян Непалу служать в російській армії. Міністр закордонних справ країни повідомив державному інформаційному агентству RSS, що близько 100 непальців вважаються зниклими безвісти.

Непальські солдати, яких називають гуркхами, відомі своєю хоробрістю і бойовими навичками, пише Reuters. Після здобуття Індією незалежності в 1947 році вони служать в британській та індійській арміях, згідно з угодою між трьома країнами. З Росією такої угоди немає.

Минулого місяця поліція Непалу затримала 10 людей за звинуваченням у тому, що вони відправляли безробітних молодих людей для незаконного вербування в російську армію, стягуючи з них величезні суми за туристичні візи.

Мільйони громадян Непалу зайняті на цивільній роботі, в основному як робітники на промислових підприємствах і будівельних майданчиках у Південній Кореї, Малайзії та на Близькому Сході. За офіційними даними, за останні два роки понад 800 непальців отримали дозволи на невійськову роботу в Росії. Цифри по Україні агенції не доступні.

На початок