Втрата Су-34 відчутна для Росії, за рік можна виготовити 2-3 літаки — Ігнат

Втрата Су-34 відчутна для Росії, за рік можна виготовити 2-3 літаки — Ігнат

Росія Су-34 літак літаки винищувач
Винищувач-бомбардувальник Су-34 Повітряно-космічних сил РФ. Ілюстративне фото. AP

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав, що Росія у 2023 році виготовила нову партію нових літаків Су-34. Але їх складно робити — за рік можна випустити лише 2-3 літаки, і всі вони потребують деталей з-за кордону.

Про це Ігнат сказав в ефірі телемарафону.

Він назвав "дуже серйозною" для РФ втрату вже п'ятого Су-34 за два тижні.

"Літаки швидко не робляться. Тим паче зараз, в умовах санкцій, Росії, сподіваюся, складніше принаймні діставати запчастини. А всі літаки, ракети, дрони — це все з іноземних комплектувальних частин", — зауважив речник.

Проте минулого року росіяни таки виготовили нову партію цих винищувачів. Але партія, за словами Ігната, становить 2-3 літаки. Він додав: "Сподіваюся, що вони [армія РФ] щонайменше вдвічі швидше будуть знищуватися, ніж виготовлятися".

Су-34 — радянський і російський всепогодний, двомісний винищувач-бомбардувальник. Як розповів Юрій Ігнат, це серйозний, досить сучасний літак у Росії — найновіший поряд із Су-35. РФ застосовує його на різних напрямках, атакує керованими авіабомбами, а також ракетами Х-59. Ними російська армія атакує Україну.

Що відомо про знищення російських Су-34

22 грудня 2023 року командувач Повітряних сил Микола Олещук поінформував про знищення трьох російських винищувачів Су-34 на півдні.

"Блискуче в черговий раз спланована операція зі знищення ворога на підступах до нашої держави. Цього разу відразу три літаки на південному напрямку, такого давно не було. Су-34 давно не потрапляв у нашу з вами позитивну статистику", — вказав згодом речник Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Опісля секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що українські військові протягом тривалого часу "полювали" за російськими винищувачами-бомбардувальниками Су-34 на півдні України.

24 грудня стало відомо про ще один знищений Су-34 на Маріупольському напрямку.

У ніч на 4 січня 2024 року на російському аеродромі "Шаґол" (м. Челябінськ) згорів тактичний бомбардувальник Су-34. Джерела Суспільного повідомили, що це була спецоперація розвідки Міноборони України.

На початок