Волонтери з Криму розробили дрон "Канюк" для ЗСУ

Волонтери з Криму розробили дрон "Канюк" для ЗСУ

Ексклюзивно

Волонтери-кримчани розробили спеціально для Збройних Сил України дрон "Канюк". До розробки спонукали постійні запити військових до волонтерів щодо дронів. Він запускається з катапульти та розганяється до 300 км за годину, а також може нести велику масу заряду.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомив один із авторів ідеї створення безпілотника, голова ГО "Актив Криму" Руслан Жаднов Суспільному Крим.

За його словами, волонтери повністю з нуля робили креслення дрона. При створенні дивились відео у відкритому доступі та вивчали нутрощі російського БПЛА "Орлан", який приземлили українські воїни та він потрапив волонтерам у руки. Бойову перевірку дрон пройшов уже на фронті.

"Канюк" названий на честь однойменної хижої пташки, яка перекладається на російську як "сарич". Також у Криму є мис Сарич.

Один із розробників дрона Андрій Брюханов заявив, що він запускається з катапульти, потім його веде оператор за допомогою камери та приборів керування. На момент удару безпілотник може розігнатись до 300 км за годину, а також несе у собі заряд від РПГ. Сам "Канюк" важить 10-12 кг.

Один із авторів ідеї створення безпілотника "Канюк", голова ГО "Актив Криму" Руслан Жаднов
Один із авторів ідеї створення безпілотника "Канюк", голова ГО "Актив Криму" Руслан Жаднов. Фото: Суспільне Крим

"Його перевага це, можна сказати, швидкість і дальність. У порівнянні з, наприклад, невеликими дронами, він може нести добрячу масу заряду", — зазначив він.

Дальність польоту "Канюка" становить 70 км. Дрон відносно недорогий, собівартість одного сягає 5 тисяч доларів. Фінансується з волонтерських зборів. За наявності матеріалів безпілотник збирають за тиждень.

"Основна ціль, як ми з початку собі ставили — це допомагати військовим на південному напрямку, тому що ми самі кримчани. Нам, звісно, хочеться, щоб там був успіх. Намагалися туди, а там і на східний напрямок, по-різному... І ми для себе ставимо ціль зробити дрон, який буде долітати до будь-якої частини Криму", — розповів Жаднов.

Усього на фронт громадська організація "Актив Криму" передала близько десятка таких дронів та вже мають позитивні відгуки від військових на Херсонському напрямку, а саме від 36 бригади морської піхоти, де служить чимало кримчан.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок