Заявили про авторські права: хмельницькому сурмачу довелося змінити пісню

Заявили про авторські права: хмельницькому сурмачу довелося змінити пісню

Заявили про авторські права: хмельницькому сурмачу довелося змінити пісню
. Фото: Суспільне.

Хмельницький сурмач на вежі кінотеатру «Планета», який чотири рази на день вигравав «Проскурівський вальс», змінив мелодію. Зараз у центрі Хмельницького о 9, 12, 15 та 18 годинах звучить марш січових стрільців «Червона калина». Зміна пісні відбулася через претензію щодо порушення авторських прав.

Про це Суспільному розповів начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької міськради Василь Новачок.

За його словами, до управління звернулася власниця пісні «Проскурівський вальс», хмельницька поетеса та композиторка Надія Пукас з претензією, що вона не надавала дозволу на використання її твору.

«У листі, перший з яких надійшов ще взимку цього року, йшлося про те, що міська рада, використовуючи мелодію пісні «Проскурівський вальс», порушує авторські права її власників. За подальше використання авторка захотіла отримувати з міського бюджету кошти, які у бюджеті не передбачалися. Та й просити депутатів про їх виділення ми вважали не скромно», - каже Василь Новачок.

Начальниця відділу благоустрою Тетяна Циб додає, що претензія від власниці «Проскурівського вальсу» була досить спірною, оскільки з вежі звучала не уся пісня, а попурі, в якому було використано лише кілька акордів музичного твору. Утім вирішили ситуацію не загострювати.

«Тож тепер сурмач «гратиме» мелодію з маршу «Червона калина». Останню пісню обирали усім відділом. Вирішили, що вона мажорна, життєствердна та покращує настрій», - каже Тетяна Циб.

За її словами, рухому фігуру на вежі встановили 13 грудня 2019 року, тому й дали сурмачу ім’я Андрій. Над його створенням працював львівський годинникар Олексій Бурнаєв. Фігура сурмача обійшлася у 300 тисяч гривень, які були виділені з міського та обласного бюджетів. Роком раніше той же майстер замінював годинник на вежі кінотеатру – старий зламався і не працював, каже Тетяна Циб.

Чиновниця також додає, що «Проскурівський вальс» лунав з вежі з десяток років поспіль – ще задовго до оновлення годинника та встановлення фігури сурмача. До цього часу претензій від її авторів щодо використання мелодії до міської ради не було.

Читайте також

На початок