Секс після серцевого нападу сприяє відновленню здоров'я — дослідження

Секс після серцевого нападу сприяє відновленню здоров'я — дослідження

Секс після серцевого нападу сприяє відновленню здоров'я — дослідження
. Ілюстративне фото: pixabay

Ізраїльські науковці з'ясували, що люди, які перенесли серцеві напади, можуть покращити своє здоров'я і підвищити шанси на довге життя, повернувшись до нормального рівня сексуальної активності.

Дослідження було опубліковане у Європейському журналі профілактичної кардиології 23 вересня. Як пише CNN, багато людей припиняють займатися сексом після серцевого нападу, вважаючи, що він може спровокувати ще один, однак науковці відкинули цю теорію, виявивши цілющі властивості статевого життя.

Так, дослідники спостерігали за 495 парами протягом приблизно 20 років і виявили, що у тих, хто зберіг або збільшив частоту сексуальної активності протягом перших шести місяців після серцевого нападу, ризик смерті був на 35% нижче, ніж у тих, хто припинив займатися сексом або знизив його кількість.

"Сексуальна активність є показником благополуччя. Відновлення статевого життя незабаром після серцевого нападу може бути частиною самосприйняття людини як здорової, функціональної, молодої та енергійної. У цілому це може призвести до більш здорового способу життя", — сказав автор дослідження професор Ярів Гербер з Тель-Авівського університету Ізраїлю.

За словами дослідників, у той час як раптове фізичне напруження, таке як секс, може викликати серцевий напад, довгостроковий ризик серцевих проблем знижується за рахунок регулярної фізичної активності. Хоча окремі епізоди статевого життя в деяких випадках викликають проблеми з серцем, люди, які регулярно займаються сексом, піддаються меншому ризику.

495 пацієнтів у віці 65 років і молодше були шпиталізовані у зв'язку з їх першим серцевим нападом у 1993 році. Їх середній вік становив 53 роки, а 90% з них були чоловіки. Дослідники виявили, що через 22 роки померли 211 пацієнтів, або 43% від загального числа учасників. Учені враховували такі чинники як ожиріння, фізична активність і соціально-економічний статус, щоб визначити різницю в ризику смерті між групами, і виявили, що поліпшення виживаності "переважно пов'язано зі скороченням несердечно-судинної смертності, наприклад, раком". Тобто померлі, переважно, стали жертвами інших захворювань, крім хвороби серця.

Гербер уточнив, що люди, яким не складно підійматися сходам, бігати підтюпцем або пройти пару кілометрів, можуть далі займатися сексом і, таким чином, покращувати своє здоров'я.

"Пацієнти також повинні відновити сексуальну активність якомога швидше: протягом кількох днів після виписки з лікарні", — сказав науковець, але додав, що кожен пацієнт має консультуватися із цього приводу зі своїм лікарем.

За словами Гербера, секс хоча б раз на тиждень впливає на роботу серця краще, ніж відсутність сексу взагалі. Він зазначив, що сексуальна активність є маркером для кращого одужання через "поліпшення фізичної форми, міцніших подружніх відносин і розумових здібностей".

На початок