Історії прикордонних сіл Сумщини: хто і що залишається

Історії прикордонних сіл Сумщини: хто і що залишається

Станом на грудень 2023 року з 19 населених пунктів Сумщини, які постійно обстрілюють, виїхали всі мешканці. Інші прикордонні села живуть під постійними обстрілами.

Село Степне, Хотінська громада

Від села Степне на Сумщині — 200 метрів до кордону. Місцеві жителі показують за городом російську посадку. Біля неї – поле місцевої агрофірми, цьогоріч воно пусте, а минулого року засівали.

Село Кіндратівка, Хотінська громада

Від сусідньої Кіндратівки до кордону два кілометри. До вторгнення у Кіндратівському старостинському окрузі жило 1300 людей, на травень 2023 року залишилося 800.

Село Покровка, Краснопільська громада

Село Покровка Краснопільської громади починається біля російсько-українського пункту пропуску. Звідси до Росії – 2 кілометри нейтральної зони, з іншого боку – пункт пропуску Колотилівка. У Покровці в червні 2023 року залишалося 360 людей, ще близько двох десятків – у сусідньому Степку, який теж відноситься до Покровського старостинського округу і теж розташований на кордоні.

За інформацією Краснопільської селищної ради, на грудень в Покровці залишилося 40 людей. Виїжджають люди й з інших сіл громади. У селі Тур’я, де було орієнтовно до 300 осіб, залишилось 3 людини. У селищі Миропільське жодної людини немає. Покровка — було до 400 осіб, залишилося орієнтовно чоловік 40. Грабовське було понад 300 людей, нині 100.

Селище Угроїди, Краснопільська громада

Угроїди — за сім кілометрів від кордону. Станом на серпень 2023 в селищі проживало понад дві тисячі мешканців. Близько двох сотень дітей, зареєстрованих у місцевому ліцеї, торік навчались онлайн.

Село Виднівка, Краснопільська громада

Село Виднівка, до кордону – 17 кілометрів. Тут три населених подвір’я. Село, де у 18 столітті мешкало близько 700 людей, почало занепадати на початку 2000 років. У Виднівці немає ніяких громадських закладів, хліб привозять раз на тиждень, воду вмикають вручну, за потреби, і рідко виїздять за межі села. Пасажирського сполучення немає. Місцевих жителів залишилося четверо. Двоє з них — пенсіонерки.

Село Веселе, Краснопільська громада

У селі Веселе на Краснопільщині живе 53 людини. Роботи тут немає, пасажирське сполучення починається за кілька кілометрів. В селі є фельдшерський пункт та магазин, діти навчаються онлайн, а головне джерело доходу — власне господарство. Сюди втекли від обстрілів кілька людей з Грабовського, а місцеві кажуть, що нікуди не поїдуть.

Село Новоолександрівка, Краснопільська громада

Село Новоолександрівка за 7 кілометрів до кордону, сьогодні тут живе 40 людей. Новоолександрівка почала занепадати теж з початку 2000, а з початком війни молоді не залишилося, єдину у селі дитину вивезли у безпечніше місце. Магазину в селі немає, раз на тиждень приїздить автокрамниця. Живуть коштом підсобного господарства, ще іноді сюди привозять гуманітарну допомогу.

Село Славгород, Краснопільська громада

Від Славгорода півтора кілометра до Росії. Наразі тут мешкає близько 900 людей. Працює школа, амбулаторія.

Село Павлівка, Білопільська громада

У Павлівському старостинському окрузі станом на травень 2023 залишалося 360 людей із 1200, які жили тут до вторгнення. Села Шпиль, Волфине – пусті, хати там зруйновані. Про це каже староста округу Світлана Федорченко.

За інформацією Сумської обласної військової адміністрації, евакуації підлягають жителі з населених пунктів 15 громад Сумщини. На початок грудня з 5-кілометрової зони евакуювалося близько 3,5 тисяч людей.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок