Іспити з водіння приймають лише у Харкові. Як працює пілотний проєкт з прозорості екзаменів

Іспити з водіння приймають лише у Харкові. Як працює пілотний проєкт з прозорості екзаменів

На Харківщині іспити з водіння у грудні 2023 року складали на 40% рідше, ніж у листопаді. Це до початку пілотного проєкту із забезпечення прозорості. Нині екзамени приймають лише у Харкові — у двох центрах МВС.

До грудня 2023 року на Харківщині працювали дев’ять сервісних центрів МВС, розповів Суспільне Харків начальник регіонального центру Дмитро Крейнер.

Іспити з водіння Харків
Клас, де складають теоретичні іспити для отримання водійських прав, Харків, грудень 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

Щоб скласти теоретичний іспит житель Південного Данііл Копер приїхав за 30 кілометрів. За його словами, витратив понад 40 хвилин на дорогу.

"З першого разу не склав. Перескладання через 11 днів, треба буде краще підготуватися. Я в автошколі проходив навчання, на телефоні вивчав екзаменаційні картки. Питання були такі самі, як в картках. Якщо вивчити, то все буде нормально", — каже Данііл Копер.

харків іспит мвс
Данііл Копер. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

На Харківщині діє всеукраїнський пілотний проєкт. Його мета — забезпечити прозорість іспитів й запобігти хабарництву, говорить начальник центру МВС Дмитро Крейнер.

Іспити з водіння Харків
Комп'ютери, на яких складають іспит, оснащені камерами, Харків, грудень 2023 року. Фото: Сервісний центр МВС

У класі, в якому складають теорію, встановили чотири камери замість однієї — щоб не було сліпих зон.

Харків спит з водіння
Камера у сервісному центрі МВС, Харків, грудень 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"У інспектора або адміністратора немає можливості допомагати, підказувати, втручатися під час складання іспиту. Також в екзаменаційному класі встановимо систему Face ID. Перед кожним іспитом людина буде фотографуватися, щоб не було такого, що хтось інший складає іспит, а не майбутній водій. Це робиться, щоб не було корупції, щоб була оптимізація. Також надаємо можливість самопідготовки: можна прийти в сервісний центр без навчання в автошколі й скласти теоретичний іспит. А вже для практичного іспиту підготуватися в автошколі", — каже начальник центру Дмитро Крейнер.

За його словами, до Харкова направили працівників з обласних сервісних центрів, тепер іспит приймають 16 екзаменаторів, замість 14.

Іспити з водіння приймають лише у Харкові
Новіі автівки сервісного центру МВС, Харків, грудень 2023 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

У грудні цей сервісний центр закупив шість нових машин, загалом в атопарку дев’ять авто. Кожну машину обладнали чотирма камерами та планшетом, щоб одразу переглянути відео з машини.

Іспити з водіння приймають лише у Харкові
Камера у машині для іспиту з водіння, Харків, грудень 2024 року. Фото: Валерія Ємець/Суспільне Харків

"Одна камера фіксує вуличний потік, інша фіксує екзаменатора і того, хто складає. Ще є камера на стелі та задня камера. Одна з камер знімає повністю ноги, щоб не було моментів, коли екзаменатор натискає те, що не потрібно натискати. Інструктор має втручатися в іспит лише, щоб не було проблем на дорозі", — пояснює Дмитро Крейнер.

Іспити з водіння приймають лише у Харкові
Начальник регіонального сервісного центру МВС Дмитро Крейнер, Харків, грудень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

За словами начальника сервісного центру, у листопаді 2023 року кандидати у водії склали 4 тисячі іспитів. У грудні 2023 року кількість екзаменів зменшилася до 2,5 тисяч. З першої спроби успішно склала третина кандидатів.

Міністерство внутрішніх справ планує повернути право приймати іспити ще кільком сервісним центрам Харківщини. За словами Крейнера, відстані від частини громад до обласного центру перевищують 100 кілометрів. Про які міста йдеться, поки не розголошує.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок