Допомога від волонтерів: понад 60 мільйонів доларів за півтора року надійшло зі США

Допомога від волонтерів: понад 60 мільйонів доларів за півтора року надійшло зі США

Волонтери американської організації "Об’єднана допомога для України" від початку повномасштабного вторгнення передали гуманітарної допомоги на понад 61 мільйон доларів. До неї входять, зокрема, 50 позашляховиків.

Про це Суспільному розповів волонтер з Тернополя Володимир Мосейко.

волонтери
Допомога від волонтерів зі США. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Мосейка, в зборі бере участь українська діаспора міста Детройт. Цього разу в Тернопіль прислали контейнер із двома позашляховиками для батальйону "Азов".

контейнер
Контейнер з автомобілями. Фото: Суспільне Тернопіль

"Вони пересилали і контейнери, а також були такі посилки, які вони людьми, які їхали, передавали. З літака ми забирали бусами. За період війни фонд "United Support for Ukraine" передав більше 30 контейнерів, де було 50–60 автомобілів. Також було дуже багато плитоносок, бронежилетів, медичних рюкзаків. Дуже багато передавали на початках всяких ліків", — розповіла волонтерка Наталія Тихоненко.

волонтерка
Наталія Тихоненко. Фото: Суспільне Тернопіль

Оглядає вивантажений автомобіль волонтер Іван Мартинюк.

"Машина надійна. В хорошому технічному стані. Думаю, що наші військові, Збройні сили України мають бути задоволені".

Іван Мартинюк
Іван Мартинюк. Фото: Суспільне Тернопіль

Керівник громадської організації "Козацько-десантний рій" Володимир Мосейко каже, фонд "Об’єднана допомога для України" заснував американський українець Олександр Ткаченко. Він разом з українською діаспорою передає транспорт, ліки, медичне обладнання, військове спорядження та іншу допомогу.

"Ми звернулися до наших американських друзів, спитали, чи не могли б вони прислати нам автомобілі. І десь півтора роки тому вони прислали автомобіль. І після цього постійно приходять до нас в контейнері два автомобілі. Ця допомога не перестає надходити. Буквально, за два тижні це вже другий контейнер, який прийшов до нас з Америки. Цього разу це на "Азов". А ми передавали десь приблизно у 8–10 батальйонів теж такі автомобілі. Автомобілі призначені для різних бойових завдань. На них будуть встановлюватися різні установки, обладнання для запуску дронів, для боротьби з дронами".

Володимир Мосейко каже, зараз гуманітарна допомога з-за кордону надходить із затримками. Через нові вимоги до оформлення допомоги митники перевіряють її ретельніше.

"На жаль, зараз згідно нових законів трохи важко. Хаос тут в контейнері. А чому хаос? Тому що з 1 грудня мусять перевіряти автомобілі. Розвантажують, перезавантажують. Оцей контейнер стояв три дні. Його розвантажували. І як небудь завантажили назад, бо добиралися до тих автомобілів".

Допомога від волонтерів: понад 60 мільйонів доларів за півтора року надійшло зі США
Допомога від волонтерів: понад 60 мільйонів доларів за півтора року надійшло зі США. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Володимира Мосейка, автомобілі мають пройти оформлення і техогляд. Потім транспорт заберуть бійці.

На початок