Менший, ніж у 2023 році: який бюджет заклали на наступний рік в Сумській громаді

Менший, ніж у 2023 році: який бюджет заклали на наступний рік в Сумській громаді

На сайті Сумської міськради оприлюднили наказ голови міської військової адміністрації Олексія Дрозденка про бюджет Сумської громади на 2024 рік. Згідно із документом, доходи міського бюджету наступного року планують у 3 мільярди 425 мільйонів гривень. Це на понад 10 %, або ж на 374 мільйони гривень менше, ніж доходи поточного року.

У 319 мільйонів — або понад 9 % бюджету — обійдеться утримання місцевих чиновників. Майже половину бюджетних коштів Сумська громада витратить на освіту – 48 % або понад 1, 6 мільярда гривень. Це на 698 мільйонів гривень більше, ніж у цьому році. Витрати на житлово-комунальне господарство заплановані на рівні 274 мільйонів, тобто на 67 мільйонів гривень менше, ніж у 2023 році. На соціальний захист у бюджеті закладено 226 мільйонів гривень, що на 193 мільйони менше, ніж цього року. На охорону здоров’я має піти 187 мільйонів гривень, це на 59 мільйонів менше у порівнянні з 2023.

Менший, ніж у 2023 році: який бюджет заклали на наступний рік в Сумській громаді
Інфографіка: Андрій Юрченя/Суспільне Суми

Регулювання цін на проїзд в автобусах та тролейбусах обійдеться сумським платникам податків у 91 мільйон гривень: 26,1 млн грн в автобусах та 64,9 млн грн у тролейбусах.

Під час брифінгу начальник сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко розповів, чому закладена сума бюджету на наступний рік менша, ніж була цього року: "По-перше: в нас, не будемо приховувати, є недовиконання об’єктивне — там понад 100 мільйонів гривень в бюджеті 2023 року. Плюс відома усім історія про відміну ПДФО військових і це орієнтовна втрата близько 320 мільйонів гривень. Нічого критичного не буде, все буде продовжувати працювати, але пріоритети будуть абсолютно строго визначені”.

Пріоритетом чиновник назвав фінансування обороноздатності та безпеки. На це заклали 118 мільйонів гривень і планують залучити ще 170 мільйонів гривень вільного залишку.

Менший, ніж у 2023 році: який бюджет заклали на наступний рік в Сумській громаді
Начальник сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко. Фото: Суспільне Суми

На питання, чому виділена сума менша, ніж на утримання чиновників (319 млн грн) Олексій Дрозденко відповів: "Не тільки ж укриття — обороноздатність. Іще підтримка ЗСУ, підтримка ДФТГ і фортифікація. То, якщо ми просумуємо, то там ми виходимо на велику суму. Щодо оплати чиновників, то в мене ідуть дуже палкі розмови з депутатами, з депутатським корпусом. І саме їх ініціатива щодо перегляду штату виконкому і департаментів. Чітка цифра: 809 штатних одиниць працює у виконкомі та ще 12 департаментах та управліннях. Ефективність і доцільність їхньої роботи — якщо мене переконають, що ось це ми приберемо і стане тільки краще, то я буду ініціювати цей процес залюбки”.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок