Нова професія: як на Херсонщині отримати ваучер на навчання від Центру зайнятості

Нова професія: як на Херсонщині отримати ваучер на навчання від Центру зайнятості

Ексклюзивно

Близько двох сотень жителів Херсонської області підвищують кваліфікацію, отримують іншу спеціальність за ваучерами на навчання від Центру зайнятості.

Херсонка Ірина Білецька до повномасштабного вторгнення працювала бухгалтеркою.

"Офіційно не була працевлаштована, допомагала чоловіку, в нього приватне підприємство, а я була як власний бухгалтер. Зараз, коли настала війна, магазин зачинений, чоловік без роботи і я так само", — говорить жінка.

Херсонщина Центр зайнятості
Херсон. Місцеві жителі прийшли на навчання, як можна отримати ваучер. Фото: Суспільне Херсон

Для тих, хто лишився без роботи, Центр зайнятості пропонує програму професійного навчання. Нею можуть скористатись офіційно зареєстровані безробітні – підвищити свою кваліфікацію, здобути професійно-технічну освіту, пройти стажування на замовлення працедавця. До цієї програми входять 95 професій. Також від Центру зайнятості можна отримати ваучер на навчання. Це сертифікат на суму 26840 гривень. В межах цієї суми можна отримати професію або спеціальність.На гроші його обміняти не можна.

Отримати ваучер на навчання можуть ті, хто не перебуває на обліку в Центрі зайнятості, розповідає заступниця начальника відділу рекрутингу Алла Терещенко. Ця програма діє протягом останніх 10 років.

"Але вона набула популярності саме у 2023 році у зв’язку з тим, що був значно розширений цей перелік, збільшився майже у два рази – і робітничі професії, і спеціальності. Майже щодня ми отримували по 3-4 заявки тільки на Херсонську філію для того, щоб люди могли отримувати ці документи. Якщо брати Херсонську область взагалі, то це близько 200 ваучерів, але ж у нас працюють лише певні філії – це місто Херсон, де у нас 116, і Бериславський район", — розповіла заступниця начальника відділу рекрутингу.

Херсон Центр зайнятості
Херсон. Фахівчиня Центру зайнятості розповідає, хто може отримати сертифікат. Фото: Суспільне Херсон

Вчитись за ваучером можуть ті, кому виповнилось 45 років за умови наявності 15 років страхового стажу. Навчання відбувається дистанційно або в іншому місті, є стажування. За ваучером можна пройти перепідготовку на основі раніше отриманої освіти й здобути робітничу професію.

"Швачки також у нас були. Враховуючи те, що складно знайти місце практики, то і відповідної робітничої професії також було мало. Кондитери, які у нас навчались, проходили навчання в Одесі, в центрі професійно-технічної освіти, але практика проходила саме в Херсоні. Кав’ярні є, кафешки, ресторанчики, і там знаходили час у приватних підприємствах. Що стосується вищої освіти, то дуже багато у нас було ваучерів на спеціальність психологія, соціальна робота, будівництво, інженерія і спеціальність, пов’язана з електрикою", — говорить фахівчиня.

Херсон Центр зайнятості
Херсон. Банер Центра зайнятості на тренінгу для місцевих жителів. Фото: Суспільне Херсон

Херсонець Юрій Остапенко, який має вищу освіту, розповідає, що зараз безробітний.

"Виходить, що зараз безробітний, тому що у місті нічого ніде не знайдеш. Побачив в Інтернеті, думаю — прийду, дізнаюсь що і як. Зацікавив мене оцей сертифікат, що далі можна перевчитися на технолога-будівельника. Треба буде відбудовувати наші міста", — говорить чоловік.

Ольга за професією – швачка, протягом 20 років працювала молодшою медичною сестрою.

"Мені 56 і я залишилась без роботи, і мені потрібна робота, хоч якась. Я багато цікавого чого звідси почерпнула. По-перше, ваучер: я можу взяти ваучер у свої 56 і на когось повчитись. Я вдома подумаю, пораджусь з чоловіком, і можливо навіть, повчимось.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок