ЦВК РФ не допустила журналістку Дунцову до президентських виборів. Та йде до суду

ЦВК РФ не допустила журналістку Дунцову до президентських виборів. Та йде до суду

Дунцова
Журналістка Катерина Дунцова. Фото: Тelegram / Катерина Дунцова

Центральна виборча комісія РФ відмовилася реєструвати ініціативну групу з висування журналістки Катерини Дунцової у президенти Росії.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

У ЦВК заявили, що у документах на її висування нібито виявлено 100 помилок. Серед помилок комісія назвала якість підписів та невірний номер паспорта організатора збору підписів.

За словами члена ЦВК Євгена Шевченка, у заявах 20% членів ініціативної групи Дунцової є помилки, тож було вирішено відмовити їй у реєстрації.

"Катерино Сергіївно, ви молода жінка, у вас усе ще попереду. Будь-який мінус завжди можна перевести в плюс", — сказала Дунцовій голова ЦВК Елла Памфілова, оголошуючи рішення.

Дунцова заявила, що має намір у судовому порядку оскаржити сьогоднішнє рішення ЦВК.

"Сьогодні ми звернемося до Верховного суду для оскарження рішення ЦВК, оскільки рішення це не ґрунтується на законі, всі підстави для відмови наведені в законі про вибори президента Росії і жодні перелічені недоліки такими не є", — написала вона у Телеграм.

Також Дунцова після відмови ЦВК заявила, що має намір балотуватись у президенти через партію "Яблуко".

Приблизно через годину після цієї заяви Дунцової засновник "Яблука" Григорій Явлинський в ефірі "Живого цвяха" заявив, що не йде на вибори, і що його партія на них нікого не висуває.

Дунцову називають опозиційною журналісткою та противницею війни в Україні. На її сайті йдеться про те, що "останні десять років країна рухається в невірному напрямку: курс взятий не на розвиток, а на саморуйнування", а "військові операції" на території суміжних держав ведуть до неминучої ізоляції та деградації".

У своїх інтерв'ю вона говорила про необхідність закінчити війну в Україні, але не уточнювала, як цього можна досягти.

Що відомо про президентські вибори у РФ

8 грудня президент Росії Володимир Путін оголосив про намір балотуватися на новий президентський термін на президенських виборах у Росії. Так, Путін на заході у Кремлі повідомив так званому "герою "ДНР" Артему Жозі про плани висуватися на новий президентський термін.

7 грудня Рада Федерації призначила вибори президента РФ на 17 березня 2024 року. Вибори президента Росії відбудуться протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року. Відповідну постанову ухвалила Центральна виборча комісія РФ.

1 грудня 2023 року ЦВК РФ оголосила, що голосування на президентських виборах у березні 2024 року пошириться на окуповані території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

У британській розвідці вважають, що російські окупанти використають "вибори" президента Росії на окупованих територіях України, щоб надати відчуття легітимності повномасштабному вторгненню.

На початок