У Хмельницькому презентують виставку "Небесний фотограф"

У Хмельницькому презентують виставку "Небесний фотограф"

Сьогодні, 22 грудня, у Хмельницькому обласному художньому музеї відбудеться презентація виставки "Небесний фотограф". На ній будуть представлені фотороботи загиблого військового з Ковеля Максима Бурди. Хмельницький — десяте місто, де покажуть експозицію фотографа.

Про це розповіла дівчина Максима Бурди Марія Лукашук.

За її словами, фоторобота "Жити", знята на дрон, одна з її улюблених світлин.

Марія Лукашук - дівчина Максима Бурди, виставка Хмельницький
Дівчина Максима Бурди Марія Лукашук розповідає про світлину "Жити", грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"Ця робота унікальна тим, що була в одному екземплярі. Якщо всі інші фото ми відбирали в різних ракурсах, у різному освітленні, то ця була єдина. Для мене вона про те, що ми можемо жити лише завдяки військовим, наше життя продовжується зараз завдяки їм", — пояснює дівчина.

Мати Максима Бурди Ірина Максимук каже, усі фотографії, представлені на виставці, її син зробив під час військової служби.

Ірина Максимук - мама Максима Бурди, виставка Хмельницький
Мама Максима Бурди Ірина Максимук, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"У мирному житті Максим був весільним фотографом, Це був його поклик, він умів побачити те, чого не бачать інші люди. Максим пішов на війну добровольцем, попри хворобу хребта. Він мені сказав: "Мама, я вже не маленький хлопчик, поважай мій вибір". Він умів говорити так, як ніхто", — розповіла Ірина Максимук.

Зі слів Марії Лукашук, Максим Бурда загинув у січні 2023 року поблизу Бахмута за чотири дні до свого двадцять шостого дня народження. Селфі — одне з останніх фото, яке йому вдалося зробити. Дівчина віднайшла світлину на флешці, яку передали з Бахмута.

Селфі Максима Бурди, виставка Хмельницький
Селфі Максима Бурди, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"Селфі мене вразило тим, якою силою володів Максим, що в таких важких умовах бачив щось добре, промінь сонця. Так само, в нас є робота "Chupa Chups", де військовий у січні у важких умовах тримає льодяник, усміхається. Максим підловлював позитивні моменти серед усього цього жаху, болю, смертей і руйнації", — зазначила Марія Лукашук.

Дівчина каже, фотороботи розміщені за певним принципом, крім того, експозиція має три мети.

"Чупа-чупс", виставка фоторобіт у Хмельницькому
Фоторобота "Chupa Chups" Максима Бурди, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"Ми хочемо реалізувати мрію Максима, вже десятий раз вшанувати пам'ять Героїв, які боронили й надалі боронять нашу країну, також виставка має благодійну мету. Частину коштів із продажу фоторобіт, футболок зі світлинами, худі, наліпок і листівок ми віддаємо до благодійного фонду "Янголи Азову", який займається полоненими, загиблими, їхніми родинами. Ще частину грошей спрямовуємо на оплату логістики в інше місто", — пояснила Марія Лукашук.

Дівчина каже, в експозиції представлено двісті фоторобіт, які Максим Бурда створив за допомогою фотоапарата, дрона і телефону. Триватиме виставка до 21 січня 2024 року.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок