Суд продовжив Тандиру запобіжний захід

Суд продовжив Тандиру запобіжний захід

Тандир
Тандир з адвокатами в залі Святошинського районного суду. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

Святошинський районний суд Києва продовжив запобіжний захід Олексію Тандиру. Його обвинувачують у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння 26 травня, внаслідок чого загинув військовий Національної гвардії Вадим Бондаренко. Тандир перебуватиме під вартою без права на заставу до 17 лютого.

Про це з судової зали повідомляє кореспондентка Суспільного.

Таким чином суд відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту щодо пом'якшення запобіжного заходу обвинуваченому.

Окрім того, судді задовольнили клопотання прокурорів та представників сторони потерпілих щодо накладення арешту на майно Тандира. Йдеться про земельну ділянку та кошти, що на його банківському рахунку. Згідно з останньою декларацією, у власності обвинувачений має 293 тис гривень та 25 тис доларів США.

Представник сторони потерпілих Павло Теслюк у коментарі Суспільному нагадав, що клопотання про арешт майна Святошинський райсуд мав розглянути ще 4 грудня. Але тоді адвокати Тандира не з'явилися на засідання. Згодом стало відомо, що 6 грудня Тандир розлучився зі своєю дружиною. Через 6 днів нотаріально була завірена угода про розподіл майна, відповідно до якої квартира і місце для авто перейшли у власність його дружини.

"Такі дії, на нашу думку, були вчинені умисно, щоби вивести це майно з-під можливого подальшого стягнення в дохід компенсації потерпілого. Відповідно до закону, такий арешт, про який ми просили, може бути накладений на майно обвинуваченого. Про це обвинувачений знав і саме для цього вчинив ці дії. У зв'язку з цим рішенням суду арешт було накладено виключно на майно, а саме земельну ділянку, яка залишилася у власності Олексія Тандира", — пояснив Павло Теслюк.

За його словами, такий розподіл майна є фіктивним, тому представники сторони потерпілих готують окремий позов, щодо визнання його недійним. Позов розглядатиметься в окремому провадженні в межах цивільного судочинства.

"Цей правочин був умисно вчинений, щоб вивести майно з-під можливого стягнення. Такі правочини визнаються судами недійними і після цього відбувається повернення власникам назад. Після цього ми будемо знову ж таки клопотати про арешт і забезпечення подальшого стягнення, якщо судом буде прийняте рішення про визнання недійсним цього правочину", — зазначив Павло Теслюк.

Також Святошинський райсуд сьогодні відмовив чотирьом приватним адвокатам з Макарова, які напередодні, 19 грудня, просили взяти Тандира на поруки.

Окрім того, за рішенням суду, подальший допит свідків у справі про смертельне ДТП на блокпосту під Києвом відбуватиметься в закритому режимі.

Що відомо про аварію за участі Тандира, внаслідок якої загинув військовий Нацгвардії

У ніч на 26 травня на в'їзді в Київ з боку Житомира сталася дорожньо-транспортна пригода: голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир збив автомобілем військовослужбовця Нацгвардії, який стояв на блокпості. Військовий загинув на місці від отриманих травм.

У Нацгвардії розповіли, що строковик, якого збили на блокпості при в'їзді в Київ, Вадим Бондаренко родом із Черкащини.

Оскільки Тандир відмовився здавати аналізи на вміст алкоголю та наркотиків, за клопотанням прокуратури суд дозволив примусове відібрання біологічних зразків у судді.

26 травня судді, який збив військовослужбовця Нацгвардії на блокпосту у Києві, повідомили про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння. У ДБР повідомили, що у голови райсуду відібрали примусово біологічні зразки.

Також прокуратура скерувала звернення до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на утримання судді під вартою.

27 травня Судді Тандиру, який збив насмерть нацгвардійця, обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави.

У липні Державне бюро розслідувань повідомило, що одна з судово-психологічних експертиз показала, що суддя Макарівського райсуду Олексій Тандир у момент скоєння ДТП перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Печерський райсуд Києва 17 липня розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу судді Олексію Тандиру. За рішенням суду, він перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року без визначення застави.

3 серпня у ДБР повідомили, завершили досудове розслідування щодо судді Олексія Тандира.

18 серпня Печерський районний суд продовжив до 9 вересня запобіжний захід Тандиру. А 21 серпня справу судді передали до суду.

Пізніше перебування підозрюваного під вартою продовжили до 4 листопада без права на заставу. Згодом йому продовжили запобіжний захід до 25 грудня.

На початку вересня дружина загиблого нацгвардійця Вадима Бондаренка Анна подала цивільний позов про стягнення з Тандира 40 мільйонів гривень матеріальної шкоди через загибель чоловіка.

2 жовтня у Святошинському райсуді за планом мало відбутися перше засідання по суті у справі Тандира. Утім сторона захисту наполягла, аби справу вів інший суддя. Суд відхилив це клопотання. 5 вересня адвокати Тандира вже подавали на відвід Бандури під час підготовчого засідання. Тоді клопотання відхилили і призначили дату першого засідання по суті, втім захисники судді тоді заявили, що не можуть через стан здоров'я та зайнятість з'явитися до суду.

20 листопада, у Святошинському суді Києва відбулося засідання по суті у справі судді Олексія Тандира. Тоді Засідання розпочалося із допиту батька загиблого нацгвардійця Валерія Бондаренка, який також був військовослужбовцем. За його словами, коли дізнався про загибель сина, у нього почалася сильна депресія і довелося звільнитися із лав ЗСУ. Він також заявив, що Тандир має виплатити йому мільйон гривень через загибель сина.

На початок