Хмельничанка Софія Скрипник отримує президентську стипендію

Хмельничанка Софія Скрипник отримує президентську стипендію

Три хмельничанки отримують стипендію Президента, розповіли Суспільне Хмельницький в міському департаменті освіти та науки. Одна зі стипендіаток — 15-річна Софія Скрипник — переможниця всеукраїнської олімпіади з екології.

Про дослідницю Софію Скрипник та її переможний проєкт — читайте у матеріалі Суспільне Хмельницький.

Софія Скрипник із науковою консультанткою — завідувачкою кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету Наталією Міроновою прийшли до лабораторії моніторингу. Там вони робили дослідження для проєкту про роль дерев у місті — "Екосистемні послуги вуличних насаджень урбоекосистем та їх оптимізація", який цього року приніс Софії перемогу у всеукраїнській олімпіаді й можливість отримувати президентську стипендію.

"У цій лабораторії проводилося визначення пилоутримання та визначення масової частки вологи. Цей показник нам був потрібний для того, щоб розрахувати вміст важких металів", — каже Наталія Міронова.

Хмельничанка Софія Скрипник отримує президентську стипендію
Софія Скрипник із Наталією Міроновою в лабораторії моніторингу, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Щоб визначити масову частку вологи, говорить Наталія Міронова, зважували зібране листя і відправляли його до сушильної шафи. В основу екологічного проєкту, розповіла Софія Скрипник, покладені два роки досліджень. Створити таку роботу, дівчина каже, хотіла змалечку.

"У мене був великий обсяг роботи вдома, читати різні гербарії в бабусі, і вдома є купа книжок по екології. Тому, вона мене завжди цікавила. І це було питання часу, коли я вже підросла і зробила цей проєкт, і захищала його", — сказала дівчина.

На науковий вибір Софії вплинуло оточення і вроджені здібності, впевнений її батько, доцент кафедри екології та біологічної освіти Сергій Скрипник: "Кожного дня біологічні, екологічні, хімічні теми були в родині, тому що тато, мама та бабуся — біологи, дідусь — лісник, старший брат — завідувач хімічної лабораторії. Потім спостерігали за дитиною, першою помітила бабуся, коли маленька дитинка, бувши ще в початковій школі, співаючи збирала різні зразки квіточок, листочків і складали в книжки для своїх казок".

Хмельничанка Софія Скрипник отримує президентську стипендію
Скриншот з дослідження Софії Скрипник, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Проєкт Софії Скрипник складався з лабораторних і польових досліджень, розповів педагогічний керівник стипендіатки — вчитель біології та екології ліцею № 4 імені Павла Жука Валерій Віркун.

"Досліджували екосистемні послуги: шумопоглинання зеленими насадженнями, для цього використовували професійний прилад, який брали в університеті, також досліджували вплив зелених насаджень на регулювання мікроклімату, для цього використовували мніметеостанції", — каже Валерій Віркун.

Хмельничанка Софія Скрипник отримує президентську стипендію
Софія Скрипник із Наталією Міроновою проводять дослідження, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Екологічні проєкти з дітьми Валерій Віркун каже, робить понад 25 років. Цього року, дві його вихованки отримують стипендії Президента. У місті, розповіли в міському департаменті освіти та науки, таких — три.

"Такий рівень, як досягла Софія — це вперше, абсолютно перше місце на олімпіаді з екології. Це дуже тішить. Чому саме з Софією збіглися всі фактори? Це вже мій досвід роботи, але він був завжди. Я думаю, що тут, в першу чергу, бажання Софії, її підтримка з усіх сторін", — говорить педагогічний керівник.

Президентську стипендію в межах 4000 гривень щомісяця впродовж навчального року Софія Скрипник, каже, отримує вперше. На що витратить — поки не вирішила. Поряд з наукою, говорить, вивчає музику — навчається на відділі фортепіано.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок