Росіяни почали запускати ударні безпілотники “Шахед” з нового майданчика у Криму: що відомо

Росіяни почали запускати ударні безпілотники “Шахед” з нового майданчика у Криму: що відомо

Ексклюзивно
шахеди, дрони
. Фото ілюстративне: Getty Images

Російські війська почали запускати ударні безпілотники “Шахед” з району Балаклави, південніше Севастополя, в окупованому Криму. Це новий, вже п’ятий пусковий майданчик дронів для ударів по території України.

Суспільне Крим поспілкувалося з експертами, щоб дізнатися для чого окупанти обирають нові локації для запусків "Шахедів" та чи зміниться ситуація для України.

Росіяни обирають нові локації для запуску бойових дронів, щоб ускладнити їх виявлення українською протиповітряною обороною, розповів речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

Яка зараз ситуація із дронами-камікадзе Shahed в окупованому Криму?

До деокупації Херсонської області, де ворога вигнали на лівий берег Дніпра, противник застосовував ударні БпЛА типу “Шахед” з окупованої території Херсонської області. Вже коли наші захисники посунули лінію зіткнення далі за річку, противник зрозумів, що місця пусків “Шехедів” можуть бути вразливими, і вони перемістилися вже на територію окупованого Криму і звідти почали завдавати ударів. Були різні місця, казали і про мис Тарханкут. Зараз найпопулярніші місця — це полігон Чауда, який українські захисники неба раніше використовували для тренувань у збитті крилатих ракет. Так само полігон Бельбек, Джанкой. Також Приморсько-Ахтарськ, але це вже не Крим, це російська територія. З півночі атакують "Шахедами". Я думаю з Курської та Брянської області. Там теж є свої майданчики, звідки вони їх застосовують. Таким чином, якщо зробити висновок, чому саме звідти і чи знаємо ми про ті майданчики — знаємо райони пусків.  Цей "Шахед" уже всі бачили — це фактично вантажівка з контейнером. В контейнері є пускові механізми, які випускають фактично одночасно, за кілька хвилин. Група рухається кожна по своєму маршруту до цілі. Одразу машина стає у  похідне положення і їде в укриття. Тому в принципі не важливо, звідки вони їх пускають. Вони можуть ставити їх у чистому полі, на трасі, де завгодно і здійснити свої пуски —це мобільна річ. Звичайно, якщо була б інформація, де в якому місці і в який час буде стояти установка, було б непогано її знищити одразу і ітаким чином закрити питання. Ворог зрозуміло, що робить приховано, використовує засоби маскування нічний час.

Що нам дає інформація про те, що вони з мису Чауда переїхали до Балаклави? Що це змінює взагалі?

Зміна локації установок "Шахедів" фактично нічого нам не дає. "Шахед" може летіти Чорним морем чи з Азовського моря. Точки заходу в них приблизно однакові — Херсонська область. Тобто звідки він випустить — з Джанкоя чи з Бельбека — немає особливої різниці, якщо він заходе фактично в одній точці з окупованої Херсонської області, а потім вже далі розлітається по своїх маршрутах. "Шахеди" мають великий запас ходу, особливо "Шахед 136". У них в заявлена дальність виробником 2500 кілометрів. Тобто, навіть якщо вони вдвічі брешуть, навіть нехай буде 1000-1500 кілометрів, цього все одно достатньо, щоб долетіти до будь якої точки України. Ми бачимо, що шахеди, які випускаються з території Криму, рухаються в різних напрямках по областях, маневрують, рухаються по кордонах областей, щоб якомога більше обійти системи протиракетної оборони нашої держави. Їм вистачає долетіти і до західних кордонів. Тому в принципі, немає жодної особливої різниці, звідки буде здійснюватися запуск.

Для чого росіяни використовують шахедів?

У них є своя ціль та призначення. По-перше, це бойовий дрон, він величезний, "136-ого" я сам бачив. Це великий літак з бойовою частиною до 40 кілограмів. Його мета знищити ціль. Це далекобійна високоточна зброя. Так, вона не така швидка, там приблизно до 200 кілометрів швидкість, але його ефективність доведено. Він летить і його важко збити. Але, як бачите, Сили оборони це роблять щоразу краще. Інша ціль — виснаження нашої ППО, тобто перевантаження. Одночасно велика кількість дронів йде на один напрямок, на одне місто, як це було з Києвом. 75 дронів одночасно атакували Київ хвилями, але все одно це перевантаження системи різними засобами повітряного нападу. Далі противник робить це щоночі для того, щоб направити їх в різні регіони. Вони розуміють, де їх знищують, на які ділянки розраховувати наступні удари, змінюючи маршрути. І так, ми витрачаємо боєкомплекти, дефіцитні ракети, які дозволяють тримати небо, тримати російську авіацію, подалі від наших кордонів. Власне, всі ці речі противник розуміє. Саме тому в нас нарощується кількість мобільновогневих груп. Саме вони сьогодні найбільше застосовуються по знищенню "Щахедів" і мають непоганий результат. Вони оснащуються додатковими системами, тепловізійним обладнанням і оптичними прицілами, потужними прожекторами із лазерним цілевказанням. Їхня ефективність зростає. Нам важливо залучати більше таких раціональних засобів для збиття шахедів для того, щоб економити дороговартісні, але не дефіцитні і дуже потрібні для нас зенітні керовані ракети.

Військовий експерт Іван Ступак вважає, що знищувати пускові установки "Шахедів" варто та наразі, наприклад, в окупованому Криму, це можна зробити лише диверсійним шляхом. Він також розповів, що спостерігати за тим, де перебувають екіпажі, мінувати або запускати далекобійні ракети типу Storm Shadow недоцільно. Бо наразі у Сил оборони немає такої кількості ракет, щоб витрачати їх на мобільні пускові установки.

Що нам дає інформація про те, що вони з мису Чауда переїхали до Балаклави? Що це змінює взагалі?

Ми можемо хоча б знати, де вони запускають. Коли ми не знаємо: “Просто ось з'явилась в повітряному просторі України група з 10 безпілотників. Звідки вони прилетіли, яким чином?”. А в нас з’являється зворотний інжиніринг, коли можна по траєкторії з'ясувати, де вони спочатку запускаються. У росіян вже теж є певна система, рано чи пізно вони будуть повторюватись. Їм сподобається одна-дві чи більше локацій, і вони відпрацюють якусь систему. Наприклад, умовно цей тиждень ми запускаємо з цього мису, наступного тижня ми запускаємо з Балаклави і на якомусь етапі їх можна буде підловити і замінувати цю ділянку за допомогою наших диверсантів і підірвати в момент підготовки їх всіх, або з літаків запустити по ним Storm Shadow з Чорного моря і знищити весь екіпаж. Дійсно можна спрацювати на упередження і завдати великої шкоди.

Чи можуть змінюватися цілі атак “Шахедами” при зміні локацій запуску?

Там, де вони запускають, як їм здається — це найбільш безпечна ділянка, щоб не бути враженими Storm Shadow або якимись іншими далекобійними українськими засобами моментально. Вони ж пам'ятають, як в Тарханкут прилетіло, пам'ятають як прилетіло в штаб-квартиру Чорноморського флоту РФ. Вони теж намагаються працювати з дотриманням заходів конспірації, убезпечити свій екіпаж, бо це ж не просто рядові якісь. Це фахівці, які проходили навчання. Я впевнений, що їх навчали особисто іранці. Це досвідчені екіпажі і втрата одного-двох людей або десяти — буде дуже шкідливою для всієї цієї групи. Тому вони дуже бережуть цих людей і намагаються маневрувати з місцями і змінювати напрямки руху цих безпілотників, щоб заплутати сліди, щоб не можна було вирахувати, звідки ж був сам пуск.

Чи може зараз українська армія зменшити кількість пускових установок чи це можливо лише після деокуації Криму?

Важко сказати. Мені здається, на даний момент можна диверсійним шляхом: підстерегти, коли росіяни будуть в якійсь там системній ділянці, яку вона обрали. Відстежити спецпризначенцями та знищити їх або замінувати, щоб вони підірвалися там всі, або туди прилетить Storm Shadow чи якась інша ракета. Після цього вони будуть ще далі відтягувати свої пускові установки, подалі з Криму, кудись на Ростов, Таганрог. Таким чином, можливо, ми себе убезпечимо. Поки це припущення, але в нас на сьогодні  немає таких далекобійних засобів у великій наявності, щоб їх могли витрачати на мобільні пускові установки. Вони можуть пролітати 1000-2000 кілометрів. Їх можна запускати з Брянщини, з Курська. Вони будуть літати і кружляти і по півночі України, і по заходу, і по сходу, і тільки потім долітати туди, куди їм потрібно.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок