Орбан висунув умову для зняття вето на 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС

Орбан висунув умову для зняття вето на 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС

Орбан висунув умову для зняття вето на 50 млрд євро допомоги Україні від ЄС
. Фото: AP /Omar Havana

Угорський уряд не підтримає новий пакет допомоги Європейського Союзу для України, поки блок не виплатить всі кошти, заморожені для Угорщини, заявив у п'ятницю, 15 грудня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Про це пише Bloomberg.

За словами Орбана, коли лідери ЄС знову зберуться на початку наступного року, щоб розглянути пакет допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро, Угорщина подбає про те, щоб спочатку отримати всі свої власні кошти.

"Це чудова можливість для Угорщини дати зрозуміти, що вона повинна отримати все, що їй належить", — заявив угорський прем'єр-міністр у своєму щотижневому радіоінтерв'ю з Брюсселя.

Орбан додав, що хоча Угорщина утрималася під час голосування щодо переговорів про членство України в ЄС, що дозволило їм розпочатися, він все ще виступає проти цього рішення. А також готовий накласти вето на вступ України до ЄС на більш пізній стадії цього процесу, сказав він.

Як нагадує Bloomberg, цього тижня Європейська комісія погодилася розблокувати третину з близько 30 мільярдів євро, які були заморожені через проблеми з верховенством права і хабарництвом після того, як Угорщина прийняла зміни, пов'язані з судовою системою, що посилили незалежність судів.

Угорщина заблокувала виділення Україні 50 млрд євро від ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на рішення щодо довгострокової програми бюджетної допомоги Україні обсягом 50 млрд євро від Євросоюзу. Про це він повідомив на платформі Х після першого дня саміту ЄС у Брюсселі.

Після того, як Угорщина зірвала угоду Європейського Союзу про виділення Україні 50 мільярдів євро з бюджету ЄС, лідери ЄС вирішили повернутися до обговорення цього питання в січні, заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

14 грудня голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що лідери Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою про вступ у ЄС. Відповідне рішення було погоджене у Брюсселі під час саміту Євросоюзу.

Що відомо про 50 мільярдів євро для України

Єврокомісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 мільярдів євро для покриття витрат на наступні 4 роки, частина з яких піде на фінансову підтримку України у 50 мільярдів євро.

3 жовтня Європарламент підтримав ініціативу, яка передбачає створення Українського фонду — нового фінансового інструменту для України обсягом до 50 млрд євро на період від 2024 по 2027 рік.

Угорщина запропонувала членам ЄС розділити пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євроі спершу надати тільки половину від ухваленої суми.

На початок