70% дітей на Закарпатті не робили щеплення через пандемію

70% дітей на Закарпатті не робили щеплення через пандемію

70% дітей на Закарпатті не робили щеплення через пандемію
. УНІАН

Лише 30% дітей на Закарпатті отримали планові щеплення з часу введення карантину. Про це сьогодні розповіла головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик. За її словами, низький рівень вакцинації пов`язаний саме з пандемією коронавірусу.

Перше щеплення отримала двомісячна Ліліт Лехідченко. Мама, Катерина Лехідченко, сказала:

"Я за вакцинацію, щоб попередити якісь хвороби, і щоб дитина була здоровіша. Якщо не робити вакцини, то потім і невідомо, чого діти хворіють", — сказала жінка.

На дільниці сімейної лікарки Ужгородської амбулаторії № 6 Тетяни Пшеничної, лише одна дитина, батьки якої відмовляються від щеплень. Інші записуються на огляд та щеплення заздалегідь в електронну чергу. Тетяна Пшенична пояснила, що в амбулаторії виділили щотижня два дні, коли лікарі вакцинують дітей. Батьки можуть заздалегідь записуватися на огляд та вакцинацію.

"Березень та квітень у нас випали з графіку, через жорсткий карантин. Але діток, яким ми могли не зробити щеплення тоді, наздогнали за індивідуальним графіком впродовж літніх місяців", — сказала лікарка.

Не вакцинувала дітей від початку карантину Мирослава Кожахметова. Розповіла: розглядають варіант щеплень, але після всіх обстежень.

"Якщо медогляд покаже, що все добре, то ми розглянемо варіант щеплення за індивідуальним графіком", — сказала мама.

Майже 70% не вакцинували з березня проти кору, дифтерії, кашлюка та правця через пандемію коронавірусу, каже головна епідеміологиня області Вікторія Тимчик.

За її словами, було дуже багато хворих і відповідно, біля кожного хворого було багато контактних осіб і вони всі мали пройти період, коли їх можна вакцинувати.

"Так як в основному хворіли дорослі і, відповідно, діти вважалися контактними особами і мали відбути період самоізоляції і потім отримати щеплення. Це пригальмувало процес охоплення імунізацією", — пояснила епідеміологиня.

За словами Вікторії Тимчик, планові щеплення варто зробити дітям до початку сезону захворювання на ГРВІ та грип.

Читайте також: На Львівщині менше половини дітей до року мають усі щеплення

На початок