"Ягодин — Дорогуськ": водії перетинають кордон після блокади польських перевізників

"Ягодин — Дорогуськ": водії перетинають кордон після блокади польських перевізників

Ексклюзивно
Ягодин — Дорогуськ страйк Польща перевізники водії вантажівки
Страйк польських перевізників на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ", 2023 рік. Фото: Суспільне Луцьк

Перші українські водії вантажного транспорту 11 грудня ввечері почали перетинати кордон "Ягодин — Дорогуськ" із Польщею. Його перед цим розблокували після кількатижневої блокади польських перевізників.

Про це водії повідомляють у коментарі Суспільному.

"Все! Розблокували, всі поїхали. Ото двіж", — каже нам один із кермувальників.

Інший додає, що теж виїжджатиме, коли в нього закінчиться пауза: "Тож усім здоров'я! Сподіваюсь, усе це свавілля закінчиться".

"Ці поліцейські, які 2 місяці захищали протестувальників, тепер же їх і розігнали", — каже водій.

На кадрах видно, як українські фури рушають через пункт пропуску без перешкод.

"Зараз 14:45 за польським часом. Сьогодні понеділок. Словом, блокаду зняли. Поліція сказала, можна їхати. Хлопці потихеньку підтягуються до шлагбаума в Україну", — каже ще один чоловік із черги.

Раніше 11 грудня польські перевізники, які із 6 листопада блокували рух вантажівок на кордоні з Україною, розблокували пункт пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Про це повідомляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Наслідки блокування пунктів пропуску

Блокування українсько-польського кордону призвело до різкого зниження експорту через пункти пропуску. Це спричинило втрату держбюджетом 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів. Про це в етері телемарафону "Єдині новини" повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Ми маємо на 40% зменшення експорту через відповідні сухопутні пункти пропуску. Маємо заяву від перевізників про втрати у 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї блокади", – додав Гетманцев.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Хребене".

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині-Медика".

2 грудня Мінінфраструктури Польщі оголосило, що посилить перевірку вантажного транспорту на польсько-українському кордоні на вимогу транспортної галузі.

7 грудня стало відомо, що "Укрзалізниця" доправлятиме в Україну вантажівки, які застрягли на кордоні через страйк. Того ж дня УЗ відправила до Польщі перший контрейлерний поїзд з вантажівками. 10 грудня партія вантажівок залізницею прибула до Польщі. Українська та польська сторони узгодили всі питання щодо перевезень та оформлення митних і прикордонних процедур.

Співавторка: Юлія Горичева

На початок