Понад 13 тисяч людей залишається на прикордонні Новгород-Сіверщини: як проходить евакуація

Понад 13 тисяч людей залишається на прикордонні Новгород-Сіверщини: як проходить евакуація

На прикордонні Новгород-Сіверщини наразі залишається понад 13 тисяч людей, з них майже півтори тисячі дітей. Куди переїжджають люди та чи забезпечують їх житлом в інтерв'ю Суспільному розповів начальник Новгород-Сіверської РВА Сергій Сергієнко.

За його словами, переселення відбувається у двох громадах: Семенівській та Новгород-Сіверській.

"Внутрішньо переміщені особи, яких зараз ми рахуємо — близько 10 тисяч. Це дуже багато для нашого району. Залишається на сьогодні населення, яке перебуває на прикордонні, — це 13 800, з них 1 470 дітей зараз залишається на смузі прикордоння".

Наразі є завдання перевірити, скільки людей залишилось у смузі 30 кілометрів, щоб зрозуміти реальну кількість населення, особливо дітей, каже Сергієнко.

"Ми звернулися до громад, до старостатів ще раз переглянути кількість населення, кількість дітей, і які у нас є пропозиції щодо відселення."

Скільки сіл покинули люди

"Семенівська громада — ми можемо говорити повністю виїхали Тимоновичі, Леонівка, Залізний Міст, значна кількість населення переїхала з Костобоброва. Повністю залишили свої помешкання в Новгород-Сіверській громаді – це Мурав’ї, значна кількість переїхала з Грем’яча, Бучок, Михальчиної Слободи, де ведуться постійні обстріли. Камінь, Кам’янська Слобода, Будо-Вороб’ївка — значне переселення людей", — каже Сергієнко.

Куди найчастіше переїжджають люди

"Значна кількість людей залишається як внутрішньопереміщені особи в самих громадах — це в Семенівській громаді та в Новгород-сіверській. Є люди, які переїжджають до Шостки Сумської області, ближче до Чернігова. Тобто міграція продовжується, люди виїжджають з небезпечної зони".

Є населені пункти, де постійно продовжуються обстріли й можливість відновлення електропостачання та підвозу їжі непрості, каже Сергієнко. Але залишаються люди похилого віку, які відмовляються від евакуації.

"Перед значним обстрілом, наприклад, села Тимоновичі Семенівської громади (я був особисто вдень, а вночі був обстріл) ми розмовляли з людьми, питали, як можемо допомогти, чи готові ви переїжджати. І, дійсно, велике село за добу, майже, покинули своє місце проживання. .. Там було приблизно 250 людей. Залишилося шість, які сказали, що нікуди не поїдуть".

"Є люди, які покинули свої будинки, переїхали десь до родичів, до знайомих, але потім повертаються до своїх помешкань, тому що кажуть: "Ми тут живемо, ми тут жили і будемо повертатися".

Зазвичай залишаються люди, які не мають достатніх фінансових можливостей, щоб придбати новий будинок або переселитись в інше місце, каже Сергієнко. Але відбувається співпраця з громадами, розглядаються можливості для переселення.

"Люди переїжджають і до Понорниці, тому що у нас є домовленість з громадами, що вони шукають робочі місця для людей і пропонують житло. І така співпраця продовжується. Є такі громади в нашій області, де заохочують людей одразу підтримкою фінансовою значною".

Житло для внутрішньо переміщених осіб

За словами Сергія Сергієнка, для людей яких евакуювали з небезпечних зон створили конкретні місця, де мають знаходитись люди.

"Ми забезпечуємо там резерви пального, є резерви ліжкомісць, є резерви всіх необхідних речей для евакуації людей. Це тимчасове житло, щоб люди мали можливість переїхати. Далі облаштовуватися в інших місцях. Це Понорницька, Коропська громада".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок