Відремонтували 100 авто та готують домашні страви: як жителі румуномовного села на Буковині допомагають ЗСУ

Відремонтували 100 авто та готують домашні страви: як жителі румуномовного села на Буковині допомагають ЗСУ

Жителі румуномовного села Динівці Чернівецької області волонтерять від початку повномасштабного вторгнення. За цей час здійснили майже 60 поїздок до Костянтинівки, Лиману та Бахмута. Щомісяця передають домашню їжу, теплий одяг та авто – за один рейс збирають речей на півмільйона гривень. Суспільне Чернівці розповідає, як жителі усім селом підтримують військових.

Передають їжу, яку готують у селі

"Коли бачу, що якась бабуся приносить куплене щось на пенсію: банку варення, якусь вермішель, консерву, кажу: "Бабусю, не треба було, це ми вам маємо допомагати". А вона з такою усмішкою відповідає: "Ні-ні, у мене все є, їм там більше потрібно". Це мотивує робити те, що ми робимо".

Динівці – румуномовне село, де проживають понад 3 тисячі людей. Від початку повномасштабного вторгнення багато місцевих жителів долучилися до волонтерства, зокрема школярі та підприємці, розповідає староста села Раду Штефлюк.

"Намагаємося раз чи два на місяць відправляти хлопцям буковинські смаколики, аби воїни мали силу захищати нашу країну. Сім’я з Англії купила 300 кілограмів м’яса. Це дві домашні свині, із 250 кілограмів м’яса ми зробили ковбаси, а з 50 – паштети", – каже староста.

жителі румуномовного села на Буковині допомагають ЗСУ
Фото: Суспільне Чернівці

Жителі села Динівці збирають гуманітарну допомогу
Фото: Суспільне Чернівці

Місцеві жителі приносять домашні овочі та фрукти, тушкованки та ковбаси, ковдри, олію та печиво. Діти малюють листівки для захисників. Також передали вже орієнтовно 9 автівок, зокрема "швидкі" та КАМАЗ, каже Штефлюк. Для одного "рейсу" можуть зібрати речей на півмільйона гривень. Також за власні гроші жителі села відремонтували та передали на фронт понад 100 машин.

Волонтери із села Динівці Чернівецької області
Фото: Суспільне Чернівці

Наїздили 150 тисяч кілометрів

Гуманітарну допомогу возить місцевий житель Сергій Няйку. На початку повномасштабної війни він їздив на Харківщину й возив їжу жителям Північної Салтівки, які ховалися у підвалах. Згодом познайомився із військовими й почав допомагати також і їм: на двох мікроавтобусах везуть гуманітарну допомогу цивільним та бійцям. Загалом Сергій наїздив орієнтовно 150 тисяч кілометрів.

Жителі Динівців волонтерять для ЗСУ
Волонтер Сергій Няйко. Фото: Суспільне Чернівці

"Перші 25 поїздок я ще якось рахував, а потім зрозумів, що це надовго і вже якось не так і важливо для мене... Ми допомагаємо у Лимані, Костянтинівці, Ізюмі, перед тим, як його звільнили – адже там діти були. Ми привозимо дітям багато продуктів, солодощів, іграшок, одягу", – каже волонтер.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок