У Рівному міськрада заборонила ЛГБТ-марші

У Рівному міськрада заборонила ЛГБТ-марші

У Рівному міськрада заборонила ЛГБТ-марші
.

Міська рада Рівного заборонила проводити ЛГБТ-марші на території міста.

Питання про заборону проведення маршів ЛГБТ-спільнот та інших заходів, що стосуються пропаганди одностатевих стосунків, обговорили 24 грудня на сесії Рівненської міської ради.

Ініціював це голова бюджетної комісії та депутат від "Свободи" Олег Карпяк.

Журналіст Суспільного повідомляє, що у проекті рішення автори посилаються на "ст. 3 Сімейного кодексу України, підстави, на яких створюється сім'я, не мають суперечити моральним засадам суспільства".

У проекті рішення йдеться про те, щоб "заборонити на території м.Рівне пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі у формі так званих "маршів рівності", "прайдів", "фестивалів квір-культури" тощо, що проходять в місцях масового дозвілля сімей з дітьми", а також пропонували "унеможливити" проведення публічних кампаній і заходів, які "складають загрозу інституту сім'ї як складовій стратегії національної безпеки України".

Депутат Олександр Чубай сказав, що на 1 січня міськраду буцімто повідомлено, що має відбуватись "якийсь парад". А під час обговорення юристка Рівнеради зазначила, що до суду про заборону тих чи інших заходів вони звертаються у випадках, коли є інформація про загрозу життю та здоров'ю його учасників.

Рівненська міська рада "заборонила" марші ЛГБТ-спільнот
Секретар Рівнеради Сергій Паладійчук – сьогодні він веде сесію за відсутності мера.
Source: Оригінальне

Секретар Рівнеради Сергій Паладійчук додав, що зараз учасники мирних акцій не беруть дозвіл у міськради, а лише повідомляють про намір його провести.

Зрештою, текст проекту рішення не міняли, а контроль за його виконанням доручили комісії з питань захисту суспільної моралі, яку очолює Олександр Чубай. У підсумку 36 голосів "за" – це означає, що рішення прийнято.

Рівненська міська рада "заборонила" марші ЛГБТ-спільнот

Source: Оригінальне

Наразі Суспільне намагається знайти представників ЛГБТ-спільноти, аби поцікавитись їхньою позицією щодо цього рішення.

Також зазначимо, що 31 жовтня міська рада Чернівців прийняла схоже рішення. Після цього організація "Демократична сокира" на знак протесту надіслала заявку на проведення 365-ти заходів із буцімто участю представників ЛГБТ-спільноти.

Також свою позицію щодо цього рішення оприлюднила на сторінці у Facebook директорка правозахисної організації "Amnesty International Україна" Оксана Покальчук:

"Сьогоднішнє рішення Рівненська міська рада про заборону проведення всіх у місті маршів ЛГБТ-спільнот та інших заходів, які влада трактує як «пропаганду девіантної статевої поведінки» – яскравий приклад того, як передноворічне божевілля може стосуватися не лише масової біганини за подарунками і продуктами, але й повністю протиправних рішень місцевої влади.

Автори проєкту рішення посилаються на ст. 3 Сімейного кодексу України: "підстави, на яких створюється сім’я, не мають суперечити моральним засадам суспільства". Але що ж таке суспільна мораль? Згідно з законом України "Про захист захист супільної моралі", це система етичних норм, правил поведінки, що склалися у суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадський обов'язок, совість, справедливість.

❗️Жодна з цих категорій не має щонайменшого відношення до будь-яких запланованих мирних заходів ідея яких, – захист прав і свобод людини.

Згідно зі ст. 39 Конституції України, обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання може встановлюватися судом (!!!) відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

❗️Знову ж таки, жодна з цих причин не має щонайменшого відношення до будь-яких запланованих мирних заходів ідея яких, – захист прав і свобод людини, у тому числі ЛГБТ+ спільноти.

Більше того, відповідно до міжнародного права, усі міжнародні пакти та рішення Європейського суду з прав людини забороняють дискриманіцю за ознакої сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності при організації мирних публічних заходів.

Автори проєкту рішення також використовують формулювання "девіантна статева поведінка". І з цього приводу в мене для них є дуже важлива новина – ані гомосексуальність, ані трансгендерність НЕ Є ХВОРОБАМИ чи проявами «девіантної статевої поведінки".

Кумедно ще й те, що одним із приводів для його прийняття була новина про проведення так званого "Маршу рівності "РівнеПрайду" 1 січня, на підтвердження якої немає жодної достовірної інформації, окрім фейсбук-події.

Рішення міської ради в Рівному – це пряме порушення прав і свобод людини. І я закликаю місцевих депутатів/-ок скасувати це рішення та припинити ганебну дискримінацію людей за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності.

P.S.: Цікаво, чи варто починати хвилюватися рівненському агентству нерухомості через назву "Прайд".

Керуючись стандартом балансу думок, Суспільне запитало представника ЛГБТ-спільноти Рівного, що він думає про заборону "маршів рівності" та інших заходів. Він погодився говорити, однак ми не називаємо його імені та змінюємо голос – таке було прохання. Зазначимо лише, що йому – двадцять з лишком років.

Автор: Іван Марчук

На початок