Простір для навчання, розваг і спілкування: у Херсоні в Пунктах незламності працюють дитячі кімнати

Простір для навчання, розваг і спілкування: у Херсоні в Пунктах незламності працюють дитячі кімнати

Ексклюзивно

При херсонських пунктах незламності працюють дитячі кімнати. Відкрили їх в рамках проєкту "Unicef. Спільно". На сьогодні в Україні працює більше сотні таких локацій, три з них – у Херсоні. Там діти навчаються, грають та спілкуються з однолітками.

Херсонка Ірина приходить в пункт незламності разом з трьома дітьми. Поки вона працює дистанційно, діти проводять час у дитячій кімнаті.

"Ми дуже задоволені. Це і спілкування з однолітками і старшими й потужний драйвовий колектив. Куратори змінюються. Вони займаються з дітьми, приділяють увагу, вони розмовляють, заспокоюють. Ну, по суті, ми тут живемо. Це для дітей радість і якась така психологічна підтримка — їм легше. Потім важче бігти додому під вибухами, але вони вже як рідні", — говорить жінка.

Херсон діти кімната пункт незламності
Херсон. Дошкільнята граються у дитячій кімнаті, 5 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Дворічну доньку Ксенію херсонка Ольга до дитячої кімнати намагається приводити щодня. Каже, після занять тут дитина стала більш самостійною та почала краще розмовляти.

"Наразі у нас війна, наше місто знаходиться в прифронтовій зоні і у дітей нема можливості зустрічатися, проводити час. А так ми дуже дякуємо, що працює цей пункт незламності. Ми дуже задоволені. Потрібне спілкування, адаптація, соціалізація. Діти повинні між собою спілкуватися", — розповіла Ольга.

Херсон діти кімната пункт незламності спільно
Херсон. Маленькі діти малюють в дитячій кімнаті, 5 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Своїх синів — двох та п'яти років, приводить до пункту незламності і Юлія. Дитячі садки у місті не працюють, тому вона їх приводить сюди на заняття.

"Зараз почалися уроки для дошкільнят. У нас садки не працюють в місті, тому приходимо, щоб дитина позаймалася, поспілкувалася з дітьми", — говорить жінка.

іграшки
Херсон. Дитячі іграшки в ігровій кімнаті, 5 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

За словами працівниці дитячої кімнати Тетяни Михайловської, на заняття діти мають приходити з батьками. Групу для дошкільнят зазвичай відвідують 5-6 дітей.

"У звичайні дні ми проводимо підготовку за японською методикою. Там є зошити, за якими ми працюємо, там є завдання. Тобто це легко для дитини — вона добре засвоює інформацію за цією методикою. Також у нас ще локація є, де працює логопед. Тобто це заняття підготовки дітей до школи", — розповіла Тетяна.

Херсон діти кімната спільно пункт незламності
Херсон. Діти разом з мамами і вихователями малюють, 5 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Вихователька групи раннього віку Оксана Андрощук розповідає, заняття для дітей від двох до трьох років тривають 10 хвилин. Також є індивідуальна та самостійна форма навчання. Крім того, за потреби, із дітьми та батьками працює психолог.

"Дітки коли приходять до нас, вони залюбки спілкуються, граються між собою, комунікують дуже. Тобто дітки потребують обов'язкової комунікації один з одним, це для їх віку необхідно", — говорить вихователька.

Херсон діти кімната пункт незламності спільно
Херсон. Старші діти навчаються у дитячому просторі, 5 грудня 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Відкриття дитячих просторів при пунктах незламності відбувається в рамках проєкту "Unicef. Спільно", розповідає його представник Роман Безродній. В Україні працює більше сотні таких локацій. Три з них у Херсоні. Відвідувати їх можуть діти від півтора до 16 років.

"Найголовніше, що діти в Херсоні мають змогу комунікувати з однолітками. Ми різні групи стараємося збирати: і маленьких дошкільнят і тих, що старше. Ми для них придумаємо тематичні активності за інтересом. Це заходи для комунікації дітей. Ми вирощуємо покоління з громадянською позицією. А в такий час в нашому місті це єдина локація, єдиний проєкт, який створює таку атмосферу спілкування для дітей", — сказав представник "Unicef. Спільно".

Херсон спільно діти
Херсон. Лого дитячої точки. Фото: Суспільне Херсон

У пункті незламності автономне опалення, безперебійне енергопостачання та доступ до інтернету. Також для дітей є гарячі напої та печиво.

Підписуйтеся на новини Суспільне Херсон у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube.

На початок