"Я хочу, щоб всі мої котики повернулись": історія волонтерки з Рівненщини, яка допомагає людям упродовж 20 років

"Я хочу, щоб всі мої котики повернулись": історія волонтерки з Рівненщини, яка допомагає людям упродовж 20 років

Ексклюзивно

Упродовж 20 років жителька Дубна на Рівненщині Ольга Кузнєцова займається волонтерською діяльністю. Нині вона очолює благодійний фонд “Волонтери 4.5.0.”, який відправив понад сотню автомобілів військовим на передову.

У Міжнародний день волонтера, який припадає на 5 грудня, волонтерка розповіла про роботу фонду й автоволонтерство.

За словами Ольги Кузнєцової, благодійний фонд здебільшого займається передачею автомобілів для військових на фронт:

"Волонтерство для мене — це діагноз. У мене ще є основне місце роботи. Все одно в думках одне: як закрити збір на машину, де взяти, чи нічого не пропустив, чи все відіслав".

Ольга Кузнєцова, волонтер
Фото: Суспільне Рівне

Авто на фронт
Фото: Ольга Кузнєцова

“Волонтери 4.5.0.” відправили понад сто автомобілів військовим на передову. Водій фонду Андрій Таберт доправляє авто із-за кордону. Нині збирається їхати у Литву, щоб привезти позашляховик для третьої окремої штурмової бригади:

"Дуже важко знайти адекватну машину за адекватні гроші. Переважно всі наші машини їдуть своїм ходом, тобто вона вже проїхала тисячі кілометрів. Поки доїжджаєш до України — бачиш всі нюанси по машині. Приїжджаємо, проводимо огляд, ремонтуємо і тоді тільки відправляємо хлопцям".

Волонтер Андрій Таберт
Фото: Суспільне Рівне

Авто на фронт
Фото: Ольга Кузнєцова

Як подяку військові передають волонтерам свої шеврони. Наразі їх в колекції 48, поділилася Ольга Кузнєцова. Також військовослужбовці 130-го окремого розвідувального батальйону подарували благодійній організації буржуйку.

"Умови спартанські, як і в бліндажі — немає води, немає вбиральні, але нічого, ми справляємося. Не нарікаємо, ми просто допомагаємо. Я вважаю, що наша волонтерка — це справжня волонтерка, така, як вона має бути, де вузькі проходи, багато ящиків, багато допомоги хлопцям, де їхні подяки", — розповіла волонтерка.

Буржуйка
Фото: Суспільне Рівне

Шеврони від військових
Фото: Суспільне Рівне

Ольга Кузнєцова додала, що найдорожчий подарунок для неї — це прапор 35-ї окремої бригади морської піхоти. Його власноруч розмалював один із морпіхів, у бригаду якого волонтери передавали автомобіль, маскувальні сітки й форму.

"Я хочу, щоб всі мої котики повернулись додому. Усі наші брати й сестри, нові знайомі, незнайомі, я не знаю, чи є більше сьогодні бажання. Ті, хто приходять звідти, дуже часто кажуть: «Ми тут чужі». Це страшно. Тому, коли вони тут, ми п'ємо чай, намагаємося більше говорити про родину. Буває вони приходять із квітами й шампанським. Кожна поява військового у нас просто свято, особливо з нуля", — розповіла волонтерка.

Прапор від 35-ї морської бригади
Фото: Суспільне Рівне

Загалом у фонді працюють п'ятеро людей. Окрім передачі авто на фронт, вони плетуть сітки та роблять окопні свічки.

"За два роки війни у мене з'явилося безліч дітей, яких я ніколи не бачила, з якими я спілкуюсь телефоном. У мене з'явились брати, з'явилися сестри. Особисто я боюся не встигнути. У мене такі випадки були, коли приїхала омріяна медицина для швидкої допомоги. Я її передала, а медика не було вже в живих. Дуже боляче, коли ти відправляєш посилку з броником, а вона вже не потрібна", — зазначила Ольга Кузнєцова.

Волонтери 4.5.0
Фото: Суспільне Рівне

Окопні свічки
Фото: Суспільне Рівне

Жінка почала волонтерити у 2004 році під час Помаранчевої революції. Згодом, у 2014 році, жінка відправляла автопоїзди з шинами й провізією учасникам Євромайдану. З початку війни в Україні допомагала військовим, які брали участь в АТО.

"Уперше я тоді дізналась про убокси, про берці, про гідратори, про плитоноски, про бронежилети. Це було тоді в перші дні війни. З 2014 року вона не закінчувалась для нас", — говорить жінка.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок