У Дніпрі зменшать кількість пільгових місць на автобусних маршрутах: у які години

У Дніпрі зменшать кількість пільгових місць на автобусних маршрутах: у які години

Доповнено
Автобус, проїзд, пільги
Маршрутний автобус Дніпра. Фото: Суспільне Дніпро

У Дніпрі зменшать кількість пільгових місць на автобусних маршрутах у період до 10:00 та після 15:00. Натомість з 10:00 до 15:00 пільговиків перевозитимуть у необмеженій кількості.

Про це повідомили у департаменті транспорту міської ради Дніпра.

Кількість пільгових місць на автобусних маршрутах зменшать з 5 грудня.

"До 10:00 та після 15:00 кількість пасажирів пільгових категорій зменшена до 2 осіб для автобусів малої місткості, до 4 – для автобусів середньої місткості та до 6 – для автобусів великої місткості. Однак у період із 10:00 до 15:00 пасажирів пільгових категорій перевозитимуть у необмеженій кількості", – розповів заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Іван Васючков.

Що кажуть перевізники та водії

Директор ТОВ "Автотранссервіс" Андрій Руссавський розповів, що зменшення кількості пільгових місць — вимушений захід.

"У жовтні склалася важка економічна ситуація щодо пасажирських перевезень. Це пов’язано з подорожчанням пального, мастила, запчастин та інших складових пасажирських перевезень. Тому зменшення перевезень пільговиків – це вимушений захід, аби хоч якось "вижити", зокрема й купувати нові запчастини для автотранспорту. Це передусім безпека пасажирських перевезень", – зазначив він.

Віталій працює водієм маршрутки 20 років. Обмеження кількості пільгових місць підтримує. Каже, через високі ціни на пальне — маршрут збитковий.

"Ну а за що утримувати це авто? Бензин, солярку я за свої заправляю. Ну а те, що залишиться, якщо воно залишиться, то твоє", — говорить чоловік.

Зміни стосуються лише автобусних маршрутів. Електротранспорт перевозитиме пільговиків як і раніше, повідомляють у департаменті транспорту міськради.

Як відреагували жителі

Кореспонденти Суспільного запитали у місцевих жителів, як вони ставляться до обмежень.

"Пенсіонери зазвичай прокидаються рано. Їдуть на базар, в лікарні. Звісно, що проти", — сказав дніпрянин Володимир.

"На перший погляд це дискримінація. Це ж провина бюджету. Бюджет повинен якось регулювати це", — зазначив місцевий житель Олег.

Місцева жителька Зінаїда розповіла, що хоч і пенсіонерка, проте за проїзд завжди платить. Зазначила, що розуміє, що через пільговиків хтось може спізнитися на роботу.

Чи законні обмеження: коментар адвоката

У коментарі Суспільному адвокат Андрій Верба зазначив, що обмеження у перевезенні пільгової категорії громадян у певний час доби є порушенням вимог закону.

"За такі дії настає адміністративна відповідальність за статтею 133 Кримінального Кодексу України "Про адміністративне правопорушення", яка передбачає накладення штрафу в розмірі 850 грн. Якщо громадян пільгової категорії не пустили до транспортного засобу — вони можуть звернутися до державної інспекції з питань транспорту із відповідними письмовими заявами, надати відповідні докази. І в такому випадку на водія буде накладено адміністративний штраф", — сказав він.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок