"Навантаження велике": у Полтаві не вистачає двірників

"Навантаження велике": у Полтаві не вистачає двірників

У Полтаві не вистачає двірників для прибирання вулиць та прибудинкових територій. Нині їх у комунальному підприємстві "ЖЕО 2" 284. На такі посади шукають ще 22 людини.

Про це Суспільному розповіла головна інженерка КП "ЖЕО 2" Олена Полуницька.

Катерина Гавриленко чистить від снігу прибудинкову територію у центрі Полтави. Прибирає п’ять ділянок на різних вулицях. На роботу виходить о 6-й ранку та працює до 13:30.

"Навантаження велике": у Полтаві не вистачає двірників
Катерина Гавриленко, двірничка дільниці № 2 КП "ЖЕО 2". Суспільне Полтава

"Потрібна була робота. Було місце – і запросили мене, я і погодилась. Як оце у мене: Шевченка, там дві ділянки, на Садовій, на Першотравневому (проспекті – ред.), на Пушкіна, вулиць вистачає.У таку погоду ми відчищаємо сніг. Якщо так мало снігу, то розмітаємо мітлами, якщо слизько, то посипаємо", — говорить двірничка дільниці № 2 КП "ЖЕО 2" Катерина Гавриленко.

Каже, до погіршення погодних умов двірники другої дільниці готові – інвентар, сіль та пісок є. Не вистачає лише робочих рук.

"Навантаження велике": у Полтаві не вистачає двірників
У Полтаві нестача двірників. Суспільне Полтава

"Не хочуть люди йти працювати на таку роботу. Когось зарплата не влаштовує і складно. Молоді люди на цю професію не йдуть працювати. Взимку стараємось, поки люди не йдуть зранку, уже щоб розмести і посипати. Стараємся, як виходить, так виходить", — каже двірничка дільниці № 2 КП "ЖЕО 2" Катерина Гавриленко.

Зарплата двірників залежить від розміру та кількості ділянок, які обслуговує, та в середньому вона мінімальна, каже начальниця другої дільниці Оксана Коряк.

"Навантаження велике": у Полтаві не вистачає двірників
Двірнички розчищають вулицю від снігу. Фото: Суспільне Полтава

"У нас такі двірники, якщо бачать, що сніг випав, можуть вийти і раненько. Якщо багато снігу, тягнуть за собою своїх рідних, в кого є можливість допомогти очистити", розповідає начальниця дільниці № 2 КП "ЖЕО 2" Оксана Коряк.

На дільниці № 2, яка обслуговує центральні вулиці Полтави, працює 63 двірники. А потрібно 70, каже Оксана Коряк.

"В основному жінки йдуть, і жінки вже такого старшого віку, поважного. На даний момент нам дуже не вистачає кадрів як двірників, так і пічників, і слюсарів. Оце багато людей пішли захищати нашу землю", — говорить начальниця дільниці № 2 КП "ЖЕО 2" Оксана Коряк.

"Навантаження велике": у Полтаві не вистачає двірників
Заробітна плата у двірників мінімальна. фото ГУНП в Полтавській області

Двірники у місті працюють на п’яти дільницях.

"Вікова категорія старша. На даний час не вистачає 22 особи. Навантаження іде на людей, які працюють, тому ці дільниці, де не вистачає прибиральників, вони також підхоплюють сміття, їм доводиться виконувати роботи з посипання, розгрібання снігу. Якщо йде сніг, навантаження дуже велике, тому що прибирання ручне. У центрі міста є двірники, які працюють і суботу, і неділю, а так у нас 6-денний робочий тиждень", — каже головна інженерка КП "ЖЕО 2" Олена Полуницька.

За словами Олени Полуницької, нині вулиці Полтави та прибудинкові території прибирають 284 людини.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок