Аварія на одному з колекторів у полтавському мікрорайоні Яр: чому не ремонтують

Аварія на одному з колекторів у полтавському мікрорайоні Яр: чому не ремонтують

У полтавському мікрорайоні Яр стався обвал на одному з основних колекторів міста. Через це утворилося майже провалля, але грошей на ремонт немає.

Що відомо про аварію на колекторі у мікрорайоні Яр

Обвал на одному з основних колекторів Полтави стався біля вулиці Оржицької. Довжина провалля приблизно 200 метрів, каже місцева жителька Лідія Помаранська.

"Більшу частину мікрорайону цей колектор обслуговує. Він уже давній, давно весь розірвався. Тут дуже великі зсуви ґрунту, погода така, що електрики не можуть під’їхати до цих стовпів, щоб проводити якісь ремонтні роботи", ― розповіла Суспільному полтавка.

У Яру в Полтаві провалився колектор: що з ремонтом
Жителі полтавського мікрорайону Яр. Фото: Суспільне Полтава

За словами полтавки, на місці провалля упала електроопора, яка з’єднує високовольтні лінії. Місцеві на добу залишились без світла. У "Полтаваобленерго" надавати коментар Суспільному відмовились.

Перший провал на трикілометровому колекторі стався 1998-го. Із того часу вже їх сім, повідомив Суспільному начальник служби каналізацій "Полтававодоканалу" Іван Мистюк:

"Це колектор із залізобетонних труб тисячного діаметру, побудований 1966-го року, коли будувався завод газорозрядних ламп ― "ГРЛ", оцей завод будував нам колектор. Гарантійний термін експлуатації залізобетону ― 25 років".

200-метрове провалля колектора у Полтаві: фото та відео
Провалля, яке утворилося у мікрорайоні Яр у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Чому не ремонтують аварійний колектор у Яру

Перекладати колектор почали 2016-го. На ремонт аварійної ділянки, що залишилась, необхідно не менше ніж пів року за умови наявності грошей у підприємства, каже начальник служби каналізацій "Полтававодоканалу" Іван Мистюк:

"На даний час перекладено 1 600 метрів власним коштом підприємства. Далі 1 000 метрів ― аварійна ділянка. Була викликана терміново аварійна бригада, яка розкопала дану ділянку провалу і запустила колектор в роботу для того, щоб відвести стічні води. Довелось туди направляти два екскаватори, які один одного тягнули для того, щоб прокопати траншею й запустити колектор".

Провалля біля Оржицької у Полтаві: чому утворилося
Відходи у провалі колектора біля полтавської вулиці Оржицька. Фото: Суспільне Полтава

За словами Івана Мистюка, на заміну аварійної частини цього колектора підприємство "Полтававодоканал" нині не має грошей. А по місту загалом є 42 провали на колекторах великого діаметру.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок