У Рівному старі машини швидкої планують виставити на аукціон, щоб потім передати на фронт

У Рівному старі машини швидкої планують виставити на аукціон, щоб потім передати на фронт

Швидка допомога
Швидка допомога у Рівному старого зразка, 2021 рік. Фото: Суспільне Рівне

Рівненська обласна рада планує виставити на аукціон сім машин швидкої допомоги, щоб згодом волонтери передали їх на потреби ЗСУ. Процес аукціону на сайті Prozoro розпочнуть після того, як за це проголосують депутати на сесії 22 грудня.

Голова постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Андрій Пехотін розповів Суспільному, як проходитиме аукціон та чому не можна віддати ці авто без проведення такої процедури.

Списані швидкі

Під час засідання постійної комісії з економічних питань та комунальної власності запропонували виставити сім автомобілів обласного центру екстреної допомоги на аукціон.

“Ці машини на попередній сесії керівництво закладу пропонувало списати. Там є багато неробочих або ті, які потрібно ремонтувати. З 12 машин ми сім залишили, а п'ять списали. Це ті, які ще можна відремонтувати. Ми їх залишили, щоб не списувати, а поставити на аукціон. Це найпростіший юридичний механізм, щоб їх передати на потреби військових частин", — розповів Андрій Пехотін.

22 грудня має відбутися сесія облради, де голосуватимуть за продаж цих автівок через Prozorro.

"Якщо приймуть рішення більшістю голосів на сесії — то тоді це буде передаватися на комунальний відділ обласної ради для організації аукціонів. Вони подають на Prozorro і там вже призначають час аукціону. Участь можуть взяти усі охочі, тобто це буде відкритий аукціон", — зазначив голова комісії.

Стан машин

Також Андрій Пехотін наголосив, що, ймовірно, вартість списаних авто буде низькою, зважаючи на стан:

"Із тих семи авто п'ять точно на ходу, а двом потрібно ремонтувати двигуни. Але їх можуть відати на запчастини. У швидких авто немає ніякого обладнання. Він може використовуватися як вантажний автомобіль для підвезення людей, можливо,  боєприпасів чи вивезення поранених, бо це машини високої прохідності. По цінах я не можу нічого сказати, вони будуть продаватися за залишковими балансовими вартостями, які зафіксовані в екстреної медичної допомоги. Я думаю, вони будуть дуже низькі, бо це старі машини".

Чому проводять аукціон

За словами голови комісії, облрада не може просто передати списане майно, бо це забороняє закон:

"Коли ми ці сім машин на попередній сесії скасовували від списання, я говорив, щоби їх передати на ЗСУ. Це дуже складний механізм. Потрібно, щоб керівництво бригад писали листи, прохання на передачу авто. Є багато волонтерів, які готові ці машини викупити. Вони сказали, що простіше пройти процедуру аукціону і потім просто передати їх на конкретну військову частину, без жодних документів".

Вторговані кошти з аукціону, за словами Андрія Пехотіна, будуть спрямовані в обласний бюджет:

"На жаль, у депутатів з початку війни забрали можливість брати участь у розпорядженні бюджету. Це зараз прерогатива голови військової адміністрації. Вони приймуть рішення, куди доцільніше використати ці кошти, які будуть виручені за ці машини".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок