"Невиспаний мозок добре вбачає зраду": адвокатка здоров'я про недосипання через нічні тривоги

"Невиспаний мозок добре вбачає зраду": адвокатка здоров'я про недосипання через нічні тривоги

Більш як півтора року українці живуть в умовах повномасштабної війни проти РФ та часто недосипають через нічні повітряні тривоги. Як мозок сприймає недосипання, що потрібно робити, їсти та чому не варто пити багато кави — про це в етері "Суспільне. Спротив" розповіла біологиня, адвокатка здоров'я, авторка серії книжок "Оптимістично про здоров'я" Дарка Озерна.

Як працює невиспаний мозок

Вона зазначила, що військові, медики та волонтери мають значно важчі наслідки від недосипання, ніж цивільні та додала, що "те, що ми все одно у своєму ліжку — це досить непогані умови як на війну".

"Кожна безсонна ніч у нас істотно псує здоров'я, це те саме, що випити дуже велику порцію алкоголю: з ефектами на мозок, на тіло, на нашу здатність зосереджуватися і робити якісь свідомі дії. Безсонна ніч на нейрофізіологічному рівні буде підсилювати тривожність і чутливість мозку до всіх негарних сигналів. Мозок, який не виспався, добре вбачає зраду і не добачає перемогу", — розповіла фахівчиня.

З її слів, невиспаний мозок хоче компенсувати свій недосип додатковою енергією:

"Після безсонної ночі нам хочеться солодкого і жирного, приємного, у кращому разі — це макарони з розплавленим сиром, а також щось дуже солодке й кремове. Мозок розуміє, що почалися важкі часи: «я вночі не спав і, ймовірно, буде ще гірше, тому непогано було б набратися енергії наперед, бо незрозуміло, що далі буде». Так ми еволюційно створені. Для того, щоб ми щось розуміли, важливо навіть написати нагадування на моніторі комп'ютера, на дзеркалі у ванній: коли ми невиспані — зради нам здається більше".

Що потрібно їсти для покращення стану

Дарка Озерна розповіла, що під час недосипу необхідно їсти білкову їжу:

"Білкова їжа — це антидот проти бажання солодкого, який буде нам помічним у цій ситуації. Якщо ми не спали, то нам треба принаймні двічі-тричі на день поїсти повноцінної нормальної їжі і щоб у ній було щось білкове. Це необов'язково м'ясо, це можуть бути яйця, кисломолочні продукти, горіхи, їх прекрасно варити з крупами, щоб вони були м'якші, тофу, риби й рибні консерви, що завгодно, аби воно було білкове і несолодке".

Як кофеїн впливає на невиспаний мозок

Фахівчиня повідомила, що людям інтуїтивно хочеться додати більше кави після безсонної ночі:

"Ми сподіваємось, що це збадьорить мозок. Потрібно розуміти, що кава — це наш помічник, який діє, коли ми вдаємося до нього рідко. Якщо ми не виспалися, то жодної дози кофеїну нам не вистачить для того, щоб подолати бажання мозку заснути. Наше бажання завадити мозку це зробити — кофеїном не подолаємо. Кофеїн ще більше підвищить нам тривожність, а в тривалій перспективі — він не подіє, бо мозку треба поспати й він утворює якомога більше сигналів: «мені потрібно спати»".

Спеціалістка додала, що у дні, коли лунають нічні тривоги, потрібно домовитися на роботі, що після обстрілів варто давати собі змогу пізніше прокинутися. Необхідно лягати спати раніше, а також, якщо є можливість, варто лягати спати у безпечному місці.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок