На Буковині капітально відремонтують міст на під'їзді до КПП "Порубне", якому понад 90 років

На Буковині капітально відремонтують міст на під'їзді до КПП "Порубне", якому понад 90 років

На Буковині капітально відремонтують міст на під'їзді до КПП "Порубне", якому понад 90 років
Траса М-19. Джерело: Служба відновлення інфраструктури

У Чернівецькій області капітально відремонтують міст через річку Котовець, яким можна доїхати до КПП "Порубне-Сірет". Він розташований на єдиній міжнародній трасі області, тому з початку повномасштабного вторгнення на нього зросло навантаження. Вартість ремонту попередньо становить понад 41,5 мільйона гривень.

Про це Суспільному повідомили в обласній Службі відновлення та розвитку інфраструктури.

Частково реконструювали у 2008 році

Міст розташований у межах села Опришени на під’їзді до КПП "Порубне – Сірет". Це міжнародна дорога М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече. Міст збудували у 1931 році, а його протяжність становить 12,5 метра.

Під час паводка у 2008 році пошкодило опори мосту й він не міг витримувати великі навантаження. Це ускладнило транспортне сполучення на трасі, яка веде до українсько-румунського кордону.

У тому ж році розробили проєкт та частково реконструювали міст: підсилили опори залізобетонними тримальними конструкціями. Однак тоді фінансування призупинили, а можливість проїздити через міст забезпечували за гроші, які виділяли на експлуатаційне утримання доріг.

Чому міст ремонтують зараз

За інформацією Служби, через повномасштабне вторгнення зросла кількість транзитного транспорту до українсько-румунського кордону. Щоб запобігти руйнуванню моста, скоригували проєктну документацію для завершення капітального ремонту. Проєкт пройшов державну експертизу.

"У час, коли Російська Федерація заблокувала українські порти, весь потік транспорту з України їхав через західні кордони. Потік вантажівок зріс в рази, а черги з них до "Порубного" подекуди сягали понад 35 кілометрів. Кількість транзитного транспорту на стратегічній дорозі М-19 значно зросла, а відповідно й навантаження на міст", – повідомили в Службі.

Які роботи виконають

7 листопада на платформі Prozorro оголосили тендер на капітальний ремонт мосту. Очікувана вартість робіт становила майже 43 мільйони гривень. У торгах взяло участь тільки підприємство "ПБС", зареєстроване в Івано-Франківську. Фірма запропонувала провести ремонт за понад 41,5 мільйона гривень. З нею планують укласти договір.

Згідно з технічним завданням, підрядник має встелити мостове полотно, змонтувати арку та провести гільзування простору під мостом. Облаштувати вихідний та вхідний портали, укріпити русло річки та підходи до мосту. Зробити водовідвідні лотки, дренаж, а також облаштувати огородження, тротуари й нанести розмітку.

За умовами договору, підрядник має завершити ремонт мосту до кінця наступного року.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок