"Будемо опалюватися сміттям": на Чернігівщині громада виграла грант на подрібнювач гілля

"Будемо опалюватися сміттям": на Чернігівщині громада виграла грант на подрібнювач гілля

Гіллям, яке прибирають комунальники на узбіччях доріг, тепер опалюватимуть дитячий садочок в Сосниці, що на Чернігівщині. Громада виграла грант на подрібнювач гілля. Без гранту його придбати не могли, сказав голова громади Андрій Портний.

"Вартість обладнання в районі десь 250 тисяч, але вони передали нам два подрібнювачі. Один б’є на маленьку щепу, інший – на невеличкі палички".
Голова Сосницької громади Андрій Портний
Андрій Портний. ФОТО: Суспільне Чернігів

Котел під цей вид палива встановили у 2017 році, коли в громаді шукали способи зекономити на опаленні й проводили реконструкцію садочка.

Подрібнювач громада отримала завдяки програмі "Добре" від американських партнерів.

В котельні садочка встановили два котли для опалення. Один на дровах, другий – на щепі. Котел, який має працювати на щепі, поки не використовували.

На Чернігівщині громада виграла грант на подрібнювач гілля
У котельні. ФОТО: Суспільне Чернігів

Обидва котли встановили, коли проводили капітальний ремонт закладу, — до повномасштабного вторгнення.

Через російську агресію, купівля подрібнювача для гілля була не на часі. Садочок опалювали дровами. Зі щепою, каже директорка садочка, опалення обходитиметься ще дешевше.

"У нас затрати невеликі, бо проведений капітальний ремонт садочка. Все замінене: і опалення, і водопровідна система, то дров використовувалось зовсім мало. Зараз порівняємо, скільки будемо використовувати щепи, бо це ж відходи, це гілки й вони будуть збиратись, перемелюватись, і ми будемо опалюватись", — розповіла директорка дитячого садочку Валентина Гришенко.
Директорка дитячого садочку в Сосниці Валентина Гришенко
Валентина Гришенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок