"Захотілося дати хлопцям підтримку": полтавка Олександра Мороз готує страви для бійців у госпіталь

"Захотілося дати хлопцям підтримку": полтавка Олександра Мороз готує страви для бійців у госпіталь

Голубці, вареники, пампушки, тушковану картоплю, борщ та інші домашні страви готує полтавка Олександра Мороз. Усе це відвозить пораненим військовослужбовцям у госпіталь. Жінці – 73 роки, куховарити для захисників вона почала рік тому, усі страви готує у себе вдома на кухні.

О 8-ій ранку полтавка Олександра Мороз робить закваску на тісто для піци. Її пектиме для бійців, що перебувають на лікуванні в госпіталі.

"У тісто я спершу свою душу вкладаю. На допомогу, на перемогу, на здоров’я нашим захисникам. Тут є вода, дріжджі, яйця, олія, цукор і маргарин. Готуємо все: більше двох тисяч пампушок, вареники з сиром, вареники з лівером, вареники із картоплею, з капустою, рулети, пиріжки з лівером печемо. Рулети з повидлом дуже полюбляють хлопці, оладки дріжджові з яблуками притрушені зверху цукром, така смакота", — розповідає місцева жителька Олександра Мороз.

Голубці для військових
Голубці для поранених у військовому госпіталі. Суспільне Полтава

Готує жінка й м’ясні страви: котлети, голубці, печінкові торти та варить компоти. Меню щоразу урізноманітнює та головною й незмінною стравою, каже, лишається борщ. Його встає варити о пів на 4-ту ранку.

"Поклала картоплю, поклала капусту, поклала м'ясо, відібране від кісточки, а м'ясо у нас завжди баликове. Тут усе: і корінь петрушки, і морква кубиками, і трішки квасольки поклали для смакоти", — каже місцева жителька Олександра Мороз.

Усі страви Олександра Мороз готує у себе вдома. Допомагають, каже, й подруги.

Нарізка сала
Анастасія Дьорова нарізає сало. Суспільне Полтава

"Беремо це гарне сало, нарізаємо тоненько для наших захисників. І потім я складаю у пакетик і веземо. Пампушки упакували, вінегрет упакували, вже приготували, винесли", — каже місцева жителька Анастасія Дьорова.

В Анастасії Дьорової зараз у госпіталі родич.

"Сват, теж тут, у лікарні, лежить. Щось із головою сталося, 53 роки, шкода. Взагалі усіх діток шкода", — говорить місцева жителька Анастасія Дьорова.

Варіння борщу для бійців
Олександра Мороз варить для бійців борщ. Суспільне Полтава

Продуктами та транспортом, щоб відвозити страви у госпіталь, допомагають небайдужі, каже жінка.

"Картопля з м’ясом. Гарбуз у ній, обов’язково додаю вітаміни нашим хлопчикам, морква кубиками, підсмажене все, цибулі дуже багато, перчик горошок. Заливаю кип’яточком цю картоплю і ставлю на вогонь. Вона бере томиться, томиться, томиться. Закрила так, як борщ, укутала і повезли їм тепленьку",каже місцева жителька Олександра Мороз.

Їжу для бійців у госпіталь жінка возить щотижня по понеділках.

"Просто захотілося дати хлопцям підтримку. Коли я везу туди їжу і спілкуюся з хлопцями, хлопці говорять таку фразу, яка зачепила мене дуже: «Яка важлива підтримка народу». Коли я приїхала, яка там радість, в одну секунду наповнився буфет, хлопці смакують і кажуть: «Дякуємо, дякуємо». І як я їду звідси, то на крилах лечу і думаю, що б його ще приготувати смачненьке і новеньке",говорить місцева жителька Олександра Мороз.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок