Сильний вітер, мокрий сніг та стрімке зниження температури. Експертка про циклон на Херсонщині

Сильний вітер, мокрий сніг та стрімке зниження температури. Експертка про циклон на Херсонщині

Ексклюзивно
Херсон, негода, повалене дерево
Херсон. Жінка стоїть поблизу поваленого через негоду дерева, 27 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

На території Херсонської області вночі 27 листопада пройшов активний південний циклон, центр якого був над Одесою. В області спостерігалися несприятливі погодні умови — сильний вітер швидкістю до 20 метрів за секунду, дощ перейшов у мокрий сніг та стрімко знизилась температура повітря.

Про це Суспільному розповіла заступниця начальника Херсонського обласного центру гідрометеорології Світлана Сошенко.

"Якщо о 18:00 ввечері температура була шість градусів тепла, то близько до півночі температура була нульова. На всій території Херсонщини спостерігався сніг, який вночі на деревах дав відкладення мокрого снігу. На більш південній території області значних якихось несприятливих погодних умов не спостерігалося. Але вранці вся та волога, яка випала в наступні дні, дала ожеледь на дорогах, тому Херсонщина мала несприятливі погодні умови та через ожеледицю на дорогах", — розповіла вона.

херсон, негода, наслідки
Херсон. Повалене дерево після негоди у середмісті, 27 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

За словами Світлани Сошенко, у Херсоні та на території області спостерігалося падіння дерев. Воно було пов'язане з тим, що у попередні дні випала значна кількість опадів — половина місячної норми. Тому старі дерева під натиском шквального повітря не витримували.

негода, наслідки, розкидані гілки
Розкидані гілки в одному з херсонських парків, 27 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

"Наразі циклон стрімко змістився на територію Кіровоградської області. Він характерний тим, що він був глибокий. Ми спостерігали дуже значне падіння атмосферного тиску, яке в минулі 20 років ми не фіксували на даний час. Течія, яка спостерігається над півднем України принесе нам температурні розділки. У середу, 29 листопада, температура повітря на Херсонщині прогріється до 10-12 градусів тепла. Також знову пройдуть дощі", — говорить вона.

херсон, наслідки, негода
Повалене через негоду дерево в одному з районів Херсона, 27 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

Починаючи з 3 грудня, каже Світлана Сошенко, зима поступово вступить у свої права і нічна та денна температура досягне від'ємних позначок.

Раніше перший заступник голови облради Юрій Соболевський повідомив, що через негоду у Херсонській області залишились знеструмленими кілька населених пунктів, розташованих на правобережжі. Роботи з відновлення тривають. Водночас на лівому березі Дніпра російські окупанти через проблеми з критичною інфраструктурою оголосили вихідний день.

У Гідрометцентрі повідомляли, що по Херсону та області 26-27 листопада 2023 року очікуються складні погодні умови. Це пов'язано з виходом активного південного циклону. Погода призведе до ускладнення роботи комунальних, енергетичних підприємств та порушення руху транспорту.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок