Жителька Тернопільщини організувала виробництво нош для бійців

Жителька Тернопільщини організувала виробництво нош для бійців

Жителька села Біла, що поблизу Тернополя, Василина Новосад організовує виробництво безкаркасних тактичних нош для українських військових. За гроші, зібрані з донатів користувачів "Facebook", жінка купує матеріали та оплачує роботу кравців.

Василина розповідає, займається цим майже рік. За цей час вдалося виготовити 1600 нош. Їх отримали понад 300 підрозділів на різних напрямках фронту. Жінка каже, шиють ноші так, аби вони відповідали потребам бійців.

"Ноші можна кріпити до рюкзака або до одягу за допомогою карабіна. Їхній розмір відповідає стандартам НАТО — це 2 метри довжини та 75 сантиметрів ширини. Такий розмір дозволяє витримувати бійця разом з обмундируванням — це до 150 кілограмів. На ноші є дві стрічки для кріплення тіла, а також 8 ручок по довжині та дві по ширині".

Жителька Тернопільщини передала військовим 1600 тактичних нош
Василина Новосад показує ноші, які виготовляють для бійців. Фото: Суспільне Тернопіль

Таким чином, каже Василина, людину на ношах можуть переносити від двох до восьми бійців. За потреби пораненого може тягнути один військовий. Жінка розповідає, щоб ноші були міцними, важливо використовувати правильні матеріали. "Основна складова цих нош — це стропа, оскільки на неї йде найбільше навантаження. Ми використовуємо 40 міліметрів стропи. На одні ноші – це орієнтовно до 20 метрів такої стрічки. Вона міцна і гарно скріплює загальний виріб. Також використовуємо тканину. Основний критерій тканини — це міцність і те, щоб тканина була легкою. Для того, щоб ноші легко можна було переносити під час бойових завдань. Також ми використовуємо фастекси для кріплення, це напівавтоматичні застібки для з'єднання тканинних стрічок".

Жителька Тернопільщини передала військовим 1600 тактичних нош
Розгорнуті ноші. Розміри відповідають стандартам НАТО. Фото: Суспільне Тернопіль

Василина Новосад розповідає, аби пошити одні ноші, професійній кравчині потрібно 4 години.

"Іноді буває затишшя, то виготовляємо 50-60 нош на місяць. Іноді буває, що до 200 нош на місяць потрібно тому, що є багато запитів. Виготовлення нош є дуже багатоетапним процесом: замовлення, пошук матеріалів, покупка, доставка до місць пошиття і, власне, саме пошиття. Наразі в нас шиють три професійні кравчині. Також у Тернопільській області є підприємство, яке погодилося виготовляти ноші на взаємовигідних умовах".

Жителька Тернопільщини передала військовим 1600 тактичних нош
Василина Новосад відправляє ноші військовим. Фото: Суспільне Тернопіль

За словами Василини, зараз працюють над 4 партіями, в кожній з яких буде 50 нош. Гроші на виготовлення збирає з донатів. Собівартість одного виробу від 350 до 500 гривень. Готові ноші передає через волонтерів або надсилає поштою.

"Саме зберігання є простим, оскільки вони компактні. Для їхнього зберігання не потрібне спеціально облаштоване місце".

Жителька Тернопільщини передала військовим 1600 тактичних нош
Готові ноші. Фото: Суспільне Тернопіль

На початок