Люди з Житомирщини, які зробили світ кращим. Історія вченого, який придумав ідею мобільного телефону та робопса

Люди з Житомирщини, які зробили світ кращим. Історія вченого, який придумав ідею мобільного телефону та робопса

Георгій Бабат, Тесла, винаходи, наука, історія
Георгій Бабат — "Житомирський Тесла". Суспільне розпочинає цикл розповідей про людей із Житомирщини, які змінили світ. Ілюстрація Анни Максимової для Суспільне Житомир

Представники минулого і сучасності, різних національностей, професій та віросповідань. Своєю працею, винаходами та творчістю вони зробили цей світ кращим. Суспільне розпочинає цикл матеріалів про всесвітньо відомих жінок та чоловіків, які народилися у Житомирі та Житомирській області.

Ілюстрація Георгій Бабат
Ілюстрація Анни Максимової для Суспільне Житомир

Георгій Бабат — "Житомирський Тесла”

Георгій Ілліч Бабат народився 1911 року в Житомирі. Тут він прожив свої дитячі та юнацькі роки. Потім навчався в Київському політехнічному інституті, який закінчив у 1932-му році.

По закінченню університету його, як і багатьох інших видатних українських науковців за радянських часів, “запросили” до Росії. Там він працював спочатку на виробничих підприємствах та у наукових інститутах, де займався проблемами енергетики та електрики.

Фото: Анна Максимова/Суспільне Житомир
"Історично склалося, що видатних українців за радянських часів забирали в Росію. Не оминуло це Георгія Бабата. Хоча він працював за межами України, він працював не для росіян, а для розвитку техніки, науково-технічного прогресу людства".
Геннадій Махорінкандидат історичних наук, краєзнавець.

Точкове конденсаторне електрозварювання

Одним з перших визначних винаходів Георгія Бабата у 1934 році став метод точкового конденсаторного електрозварювання. Цей метод дозволяє з'єднувати метали на маленькій площі та уникнути деформації площини навколо точки зварювання.

Високочастотний нагрівач металів, “батько мікрохвильовки”

Наступним важливим винаходом у 1941 році став високочастотний нагрівач, на який він отримав патент та розробив промислову установку використовували для гартування металів. Діяла ця установка за принципом мікрохвильової печі, яку через 5 років винайшов і запатентував Персі Спенсер, якого у світі вважають винахідником мікрохвильової печі.

Фото: Анна Максимова/Суспільне Житомир
“У радянські часи усі новітні розробки використовувалися не для побуту, а для військової промисловості. Побутові мікрохвильові печі у колишньому СРСР почали робити лише на початку 1980-х років”.

Прототип мобільного телефону

У 1943 році Георгій Бабат винайшов монофон — автоматичний радіотелефон, який діяв у сантиметровому діапазоні від 1000 до 2000 МГц.

Фото: Анна Максимова/Суспільне Житомир
“Він мав функції диктофона, автовідповідача, мав буквену клавіатуру, 10 цифрових, клавіші відправлення виклику і припинення розмови. У ідеї мобільного телефона Бабат був не першим — до нього цю ідею висловлювали Роберт Слос та Нікола Тесла” .

Безконтактна зарядка для електромобілів та кульові блискавки

Георгій Бабат займався роботою над удосконаленням електромобілів, адже вважав, що за ними — майбутнє. У 1943 році він винайшов спосіб приведення в рух електромобіля завдяки передачі йому енергії безконтактним способом. Автівки, які заряджалися за таким принципом, назвали ВЧТвисокочастотним транспортом.

Фото: Анна Максимова/Суспільне Житомир
“В той час від електромобілів почали відмовлятися — популярнішими стали авто з бензиновими двигунами. Зараз — навпаки. З кожним роком в Житомирі на третину збільшується реєстрація електромобілів”.

Так само, як і Нікола Тесла, Георгій Бабат досліджував природу кульових блискавок на спеціально сконструйованому обладнанні. Йому вдалося навчитися створювати кульові блискавки на більшу тривалість часу, що давало більше можливостей для їх вивчення.

Механічний собака та науково-фантастичні книжки

Окрім важливих наукових винаходів Георгій Бабат працював над своєю творчою реалізацією. Він, задовго до японських винахідників, винайшов механічного собаку, який імітував поведінку справжнього. Окрім наукових праць вчений писав наукову фантастику.

Фото: Анна Максимова/Суспільне Житомир
“Його науковий розум, його бачення майбутнього дозволяло йому і творити майбутнє у фантастичних творах і популяризувати науку. Свого часу, у 50-ті роки минулого сторіччя, він був популярним письменником”.

Георгій Бабат прожив недовге життя — переніс інсульт і через рік, у 1960 році, помер. На жаль, ні його щоденників, ні спогадів про життя у Житомирі не збереглося. Залишилися лише більше сотні винаходів. За дослідження та розробки у сферах електрики та енергетики іноді його ще називають “українським Теслою”.

При написанні матеріалу використані напрацювання кандидата історичних наук, краєзнавця Геннадія Махоріна.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок