Захист та посилення енергетики Рівненщини: що змінилось за рік

Захист та посилення енергетики Рівненщини: що змінилось за рік

На Рівненщині на об'єктах енергетичної інфраструктури посилили захист перед осінньо-зимовим періодом та прогнозованими атаками російської армії. Причетні служби провели злагодження на випадок влучань.

Про це Суспільному розповів начальник управління обласного департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності Валерій Гуз без деталізації інформації, що може нашкодити.

Про захист

За його словами, на всіх підстанціях області провели роботи із захисту об'єктів. Восени 2022-го російські війська завдавали ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі й зруйнували одну з підстанцій.

"Є система вогневої підтримки, є система інженерного захисту, є система фізичного захисту. Слава Богу, що наша протиповітряна оборона значно покращена у роботі. Є відповідна узгоджена інструкція порядку дій аварійно-відновлювальних бригад в енергорозподільчій організації, в газорозподільчій організації, на теплопостачальних підприємствах і організаціях. Ці всі плани узгоджені з ДСНС", — сказав Валерій Гуз.

У порівнянні з минулим роком, удвічі збільшили фінансування на підготовку до опалювального сезону обласної системи життєзабезпечення, зазначив посадовець. У 2023-му на це виділили 600 мільйонів гривень. Зросло також фінансування підприємств галузі ЖКГ, гроші виділяла як обласна влада, так і органи місцевого самоврядування.

Про забезпечення на випадок ударів

Зі слів Валерія Гуза, кількість резервних джерел живлення значно збільшили:

"Якщо взяти минулу осінь, у сфері теплопостачання ми мали 7% забезпечення генераторами, сьогодні — 62%. Якщо взяти систему водопостачання, — без води ні туди ні сюди, — було 5,5%, сьогодні 61,5% генераторів. Ми бачимо, що нема ще 100%, але треба розуміти, що мова йде про всі абсолютно об'єкти теплопостачання і водопостачання".

Що кажуть в обленерго

Директор з експлуатації електромереж Рівнеобленерго Андрій Миколайчик розповів, що аварійний запас підприємство збільшило щонайменше на третину:

"Маємо також запас паливо-мастильних матеріалів. Провели протиаварійні тренування оперативного персоналу. Наші диспетчерські пункти ми забезпечили усі генераторами, щоб можна було аварійне живлення організувати. Навіть у тому випадку, коли буде знеструмлення в тому числі і наших об'єктів".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок